КЗК обвини БТК в злоупотреба с господстващо положение

OFFNews 06 февруари 2015 в 16:20 1543 0

Комисията за защита на конкуренцията предяви твърдения за извършено нарушение на „Българска телекомуникационна компания“ ЕАД.

Според КЗК нарушението е по чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение.

Злоупотребата е в косвено налагане на извъндоговорни нелоялни търговски условия в отношенията между страните и прилагане на различни условия за едни и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравностойно положение като конкуренти.

КЗК счита, че поведението на БТК води до тяхното преустановяване и възпрепятстване на конкурентна стопанска дейност.

Предмет на разследване е твърдяно от „Източна телекомуникационна компания” АД (ИТК) едностранно и неправомерно прекратяване на Договора за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи от страна на „Българска телекомуникационна компания” АД (БТК).

Анализът на КЗК на договорните клаузи показва, че въпреки формалната равнопоставеност договорът е едностранно прекратен от БТК на основания, които към момента на прекратяването са спорни между страните.

Поведението на БТК е продиктувано от пазарната мощ на дружеството, която му позволява да наложи нелоялни и неравнопоставени условия извън формалните отношения, предвидени в договора между страните, твърдят от КЗК.

КЗК установява, че процесното поведение на БТК има и дискриминационен характер, доколкото БТК е следвала различно поведение при сходни предходни случаи на констатиран нерегламентиран трафик. Нещо повече - БТК е прекратила договорните си отношения с ИТК независимо от усилията на последната да прекрати повикванията от посочените номера, а като изискване за подновяване на взаимната свързаност БТК предлага договорна клауза, която цели единствено да измени договорните отношения с ИТК. Това също така поставя ИТК в неравностойно положение спрямо конкурентите му.

БТК има право да представи писмени възражения и доказателства в 30-дневен срок и достъп до материалите по делото. Също така компанията може да поиска изслушване в открито заседание. Определението не подлежи на обжалване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews