Хиляди на протест в центъра на София срещу поскъпването на тока (снимки)

OFFNews Последна промяна на 29 юли 2015 в 11:41 10391 10

Снимка БГНЕС

Със скандирания „Вдигаш тока – дай оставка” и „Иванов – off, off, off” хиляди протестиращи срещу увеличението цената на тока стигнаха до сградата на парламента.

Протестът, охраняван от полиция и жандармерия, блокира движението по бул. „Дондуков”. При паркинга до БНБ има паркирани десетки автобуси от цялата страна.

Първоначално демонстрантите се събраха пред Министерски съвет. От КРИБ обявиха, че техните представители на шествието са над 5000 души.

Протестът продължи малко повече от час и към 12.15 ч. част от демонстраните се отправиха към автобусите.

Над 1000 фирми в 28 града на България са на протест днес срещу предложеното повишение на цената на тока за бизнеса.

В Смолян представители на три производствени предприятия протестираха между 11:00 и 12:00 ч. пред сградата на общината.

В Кюстендил пет от големите предприятия подкрепят протеста, но не се включиха в него. Дружествата, заедно със синдикалната структура на КНСБ, изразиха своето становище чрез декларация. В нея се посочва, че дружествата подкрепят безрезервно протеста срещу добавката "Отговорност към обществото". Според представителите на индустрията в Кюстендил увеличението на цената на електроенергията за промишлеността ще има "плачевни" последствия.

В Пазарджик имаше протестно шествие. Протестът тръгна от дружеството "Елхим-Искра".

Във Велико Търново работници от фирма за производство на трансформатори са се присъединили към Националния протест. Лозунгите им гласят: "Няма да плащаме кражбите в енергетиката", "Спираме работа днес, за да не затворим изцяло утре".

В Пловдив работниците развяха транспаранти с надписи: "Да на реформите", "Не на грабежа", "Да на пазарните цени в енергетиката" и "Не на мафията".

В Бургас работници на две предприятия протестираха срещу повишението на цената на тока. Те се събраха пред сградата на Областната адмистрация.

Бизнесът е категоричен, че не може и не иска да поеме високия разход от решението на КЕВР за увеличаване на добавките “задължения към обществото” от 1 август.

Представителните четири работодателски организации и двата национални синдиката прогнозират фалити, загуба на конкурентоспособност и на работни места. Вторият национален протест е и за реформи и пътна карта с дългосрочни мерки за решаване на дефицитите в енергетиката.

Вчера премиерът Бойко Борисов каза, че не очаква увеличение на цената на тока. „В България има независим регулатор – КЕВР. Избран е от парламента, от 9 члена ГЕРБ има двама, които смятат, имат методика и дават цените. Направихме много с промяната на Закона на енергетиката, направихме доста неща. Според мен с тези изходни данни не би трябвало да се повиши цената на тока в следствие на по-добрата работа и това, което като съкращение направихме”, обясни премиерът.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че няма законова възможност решението за цените на електроенергия да бъде отложено отново.

Шефът на енергийния регулатор обоснова мнението си със закона за енергетиката. "В него беше записано, че в ценовия регулаторен период, който приключва на 30-ти юни за цените на електрическата енергия, може да се удължи със срок до 1 месец от датата на изтичане на периода”, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.07 2015 в 17:05

Руснаците пак разбунват нещата. Тия са платени.

29.07 2015 в 14:17

Работодателски Организации са толкова нагли и отвратителни, че няма накъде повече..
-България е в топ 3 в Европа по евтин ток за промишлеността на свободния пазар (справка евростат)
-Само 30тина предприятия плащат малко по скъп от средния ток за ЕС
-България е на първо място по неефективност на изразходваната електроенергия в ЕС(пак евростат)
-цената на тока за промишлеността беше изкуствено задържана няколко години и на всички тях им харесваше, но някой все някога трябва да плати сметката
-така или иначе от преференциалното изчисление на тока за промишлеността ще успеят да се възползват само някои предприятия (с потребление над 100 гВтч, са енергоемки и им е заплашена международната конкурентно способност - по евродиректива)
-наредбите за определянето все още не са готови, но въпреки всичко вече се оспорват..като между другото индустриалците сами изготвиха проектите за наредби!
-НЕК е на близо 2 млрд. загуба и като предприятие с огромно значение няма как да продължи по този начин...и утре същите тези "протестиращи" ще платят сметката от собствения си джоб..на регулирания пазар
-и още безброй абсурди в държавицата наречена Абсурдистан, където можеш да изкараш хора по дефиниция с тотално диаметрични позиции, но да защитават твоята позиция!

29.07 2015 в 13:47

Никъде не се чу за тоя протест че ще се състои, никъде не се видя организация или нещо подобно, платена работа ми се струва

29.07 2015 в 12:35

Къде е протеста подкрепящ вдигането на цената на тока? Как да кажем не на популизма и лъжите?

29.07 2015 в 12:23

Идиоти изкарани под строй, дано няма никой пострадал от силното слънце.

Аз може ли да протестирам срещу големите жеги. Не ми харесват, който е с мен хайде пред министерски съвет.

29.07 2015 в 12:12

" То и при социализма държавните предприятия си плащаха електроенергията."

А и тогава пак беше с бюджетни, т.е. гепени, пари и пак от същите номенклатурно-комсомолски мърди, които са в това КРИБ.

То затова е и натискацията, старите навици трудно умират.

29.07 2015 в 12:11

Откъде вземат прилежно написаните плакати всеки път протестиращите? Очевадно е, че чичката не го е писал. Тогава? не съм ги виждал и по магазините....

29.07 2015 в 12:10

Подкрепям, на тая жега климатикът трябва да е евтин, а аз храня три!

29.07 2015 в 12:08

Не бе, направо им го дайте токът БЕЗПЛАТНО на джоб-креаторите, че да мирясат най-после.

Значи за всички други може електроенергията да се продава ПО ПАЗАРНИ ЦЕНИ, а само за тея "1000 фирми в 28 града" да е почти БЕЗПЛАТНА? Еми къде го дават така бе, джанъм? То и при социализма държавните предприятия си плащаха електроенергията. Та сега при КАПИТАЛИЗМА частнособствениците искате почти БЕЗПЛАТНА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ? Как да стане.

Гражданите как са принудени да си го плащат тока по ПАЗАРНИ ЦЕНИ? Нали опищяхте света, че искате либерализиран СВОБОДЕН ПАЗАР, Който не може да си плаща тока - ФАЛИТ! Народа не е длъжен да ви спонсорира големите джипове, S класи, яхти и воаяжи на Карибите. Омерзен съм.

29.07 2015 в 12:06

Тея направиха Иван Дянков министър на енергетиката ахах