Quantcast

КЕВР няма да отлага повече новите цени на тока

OFFNews Последна промяна на 28 юли 2015 в 11:26 3131 5

КЕВР няма да отлага повече новите цени на тока

Няма законова възможност решението за цените на електроенергия да бъде отложено отново.

Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) пред журналисти след открито заседание Комисията. Поводът за него беше искането на бизнеса повишаването на тока да бъде отложено повторно, докато не се намери решение за проблемите в енергетиката.

Шефът на енергийния регулатор обоснова мнението си със закона за енергетиката. "В него беше записано, че в ценовия регулаторен период, който приключва на 30-ти юни за цените на електрическата енергия, може да се удължи със срок до 1 месец от датата на изтичане на периода”, обясни той.

Иванов допълни, че на 31 юли КЕВР ще оповести ценово решение, което ще влезе в сила от 1 август.

На въпрос възможно ли е да се запазят досегашните цени за електроенергия, председателят на КЕВР отговори, че ще се определят нови цени и това е причината да се говори за нов ценови период. „Има промяна за този 1 месец, защото бяха предприети определени действия и на 31 юли, когато обявяваме ценовото решение, ще оповестим подробно какви са промените и ефектите, възникнали от тях”, допълни още Иванов.

Междувременно бизнесът обяви нови протести заради предстоящото поскъпване на тока от 1 август. Националните работодателски организации ще излязат на протест на 29 юли в 29 града, а в шествията ще се включат служители в над 1000 предприятия. Заедно с тях на протест ще излязат и синдикатите, които са недоволни срещу създадения фонд за компенсиране на дефицита в НЕК, в който всички енергийни производители трябва да внасят 5% от приходите си от продажба на ток. Според профсъюзите това ще влоши състоянието на държавните енергийни дружества.

Преди месец по настояване на премиера Бойко Борисов поскъпването на тока беше временно отложено.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.07 2015 в 16:49

Мисля, че сме все по близо до една точка, която премине ли се трудно ще се върнем назад. Положението в България е такова заради политиците и тяхната алчност, за да стане по добре е време и народа да се намеси, а ние не го правим и сме престъпно пасивни. Крайно време е да осъзнаем, че това е нашия живот и нашата родина и докато оставяме всичко в ръцете на разни бизнесмени-политици нещата ще са винаги зле. Май забравихме, че ние даваме работа на политика и той трябва да отговаря пред нас!

28.07 2015 в 13:52

Не бе, направо им го дайта ТОКА на "бизнеса" за БЕЗ ПАРИ. Те на по-малко няма и да кандисат.

Според тях трябва да плащат само БИТОВИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ.

ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ!

28.07 2015 в 12:34

Абе склеротик мръсен, долен дето лижеж задните и предни части на мръсния мангал от Драгалевци дето те сложи там да зимаш над 8000 лева. Тия пари за свещи да ги даваш нещаснико и ти и този дето те е сложил там!!!

28.07 2015 в 12:31

Ама много ми писна от гърченето относно цената на тока. Токът трябва да струва толкова, колкото струва. Щели да фалират... кой ще фалира, ако се крепи само на някакви субсидирани от всички нас цени?!? Е, няма да може някаква заводска топлоцентралка да продава ток на висока цена, та да и върви бизнеса... Истината е, че социалните служби трябва да подпомагат тези, които обективно не могат да си покриват енергийните разходи, а всички други да си плащат като за всичко...

28.07 2015 в 11:39

Естествено, енергетиката трябва да се доприватизира, а най-добре се приватизира нещо, ако изглежда издупено.

А като се продаде, цената му изведнъж скача и има за всички по веригата, даже за най-либертарианските съветници на министрите.