НС: Пари за ток от студения резерв ще се дават само на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2"

OFFNews 23 юли 2020 в 14:51 3561 2

Със 105 гласа "за" 12 "против" и нула въздържали се депутатите подкрепиха днес предложението пари за ток от студения резерв да се дават само на държавната компания ТЕЦ "Марица Изток 2". Досега най-много средства получаваха ТЕЦ Варна, ТЕЦ Бобовдол и ТЕЦ Марица 3.

Предложението бе обявено вчера от премиера Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова.

Днес в пленарната зала БСП подкрепи текста с мотива, че енергетиката трябва да бъде стабилна. 

"За нас на първо място стои енергийната сигурност на държавата, а тя без функционирането на ТЕЦ "Марица Изток 2" е невъзможна", заяви Таско Ерменков.

Рамадан Аталай от ДПС коментира, че следващият министър, който ще бъде освободен, ще е най вероятно министърът на енергетиката. По думите му поправката нарушава принцип в енергетиката, заложен още от 2003 г. Той определи, че законовите промени се правят не на рационален принцип, а на основата на партийна омраза.

Валентин Николов от ГЕРБ призна, че решението е политическо.

"Най-лошото, което направихме е, че допуснахме политиката в енергетиката и то строго специфичен сектор в българската икономика, в българската сигурност. За съжаление, това се случи. Понеже цялата обстановка в момента в България в момента вече е политическа - много рано започнаха предизборните кампании, всичко вече е политика", заяви Николов, цитиран от БНР.

Министърът на енергетиката, въз основа на доклад на оператора на електропреносната мрежа, налага при необходимост предоставянето на студен резерв на кондензационна топлоелектрическа централа с най-голяма инсталирана мощност в страната със заповед за период от 1 август 2020 г. до пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро, но не по-късно 1 юли 2021 г. Това записаха депутатите в Закона за енергетиката чрез приетите на второ четене преходни и заключителни разпоредби на промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

2

Човека

24.07 2020 в 00:55

Наивен си мойто момче.
"..пари за ток от студения резерв да се дават само на държавната компания ТЕЦ "Марица Изток 2". Досега най-много средства получаваха ТЕЦ Варна, ТЕЦ Бобовдол и ТЕЦ Марица 3."
Що така до сега на частните, а сега точно изведнъж на държавната? Някой налапал се нещо ще връща ли? Нека да позная - не!

2100

1

гоуемио

23.07 2020 в 15:49

Лумпените, дето твърдяха, че ГЕРБ и ДПС са комбина, нещо да кажат:))))