Няма да се провеждат търгове за студен резерв

Държавата ще възложи енергийния резерв на държавната ТЕЦ Марица изток 2"

OFFNews 17 юли 2020 в 14:36 5411 4

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на Комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ Валентин Николов

Внасяме предложения да не се провеждат вече търгове за студен резерв. Това каза председателят на Комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ Валентин Николов на брифинг в парламента. Това ще бъде направено в понеделник.

По-рано днес Валери Симеонов заяви, че правителството ще намали десетократно парите за студения резерв, което ще повлияе и на сумите за ТЕЦ-Варна на Ахмед Доган. Въпросът е бил обсъден на коалиционния съвет вчера. Освен това вълноломът пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС ще бъде разрушен, заедно с още 4 незаконни постройки в имението в "Росенец". Симеонов каза това в опит да опровергае съмненията, че правителството е свързано с ДПС посредством тримата министри - Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов, които премиерът иска да извади от кабинета.

Николов каза, че фактически ще се мине в съвсем други отношения във връзка със заменянето на студен резерв като преходен период с друг вид механизъм. "Този друг вид механизъм, ние вече сме намерили начин. Има решение на Народното събрание да се търси всякакъв начин Министерски съвет и изпълнителната власт, да възлагат фактически на ТЕЦ "Марица изток" 2 като държавна компания така, че да запазят работата и работните места в Маришкия басейн. Няма да търсим вариант да заменим студения резерв с други вид услуги и да предоставяме пари на същите играчи, които досега са спечелвали на търг именно капацитети, а ще търсим вариант да отиде в държавната ТЕЦ "Марица изток" 2", добави още Валентин Николов.

Надяваме се президентът да не забавя текстовете за студения резерв, добави Николов.

Той обясни, че поправката ще бъде направена през отворения законопроект за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация и ще предложат между първо и второ четене чрез него изменения в Закона за енергетиката. "С който фактически даваме указания чрез законодателен текст да не се провеждат вече търгове за студен резерв. Те ще бъдат трансформирани", каза още Николов.

Отдавна имахме подготвени промени за студения резерв, но с оглед на създалата се ситуация ги внасяме още в понеделник, добави министърът на енергетиката Теменужка Петкова. “Тук трябва да отворим една скоба и да кажем, че студеният резерв съществува в Закона за енергетиката от самото му начало. То е задължителна европейска политика за сигурност. Нито една електроенергийна система не би могла да работи нормално без да гарантира своята сигурност по отношение на снабдяването с ел. енергия. Съгласно политиките на Организацията на европейските оператори на електрическите мрежи, на електроенергийните системни оператори, този студен резерв трябва да бъде в рамките на най-голямата единична мощност в електроенергийните системни оператори. Този студен резерв трябва да бъде в рамките на най-голямата единична мощност в електроенергийната система на съответната страна. За България тази мощност е АЕЦ "Козлодуй". Най-голямата единична мощност е 1000 мегавата, единият блок на АЕЦ "Козлодуй". Студеният резерв, който е определен със заповед на министъра на основание на чл. 4 от Закона за енергетиката е до 650 мегавата средно годишно, т.е. ние сме под препоръката, която дава Организацията на европейските оператори по отношение на този студен резерв", каза още Петкова.

Според нея друг много важен елемент, който трябва да се знае е, че цената на студеният резерв се определя от регулатора.

"Едно от условията, които ЕК поставя с пълната либерализация на пазара и въвеждането на механизъм за капацитет, е именна трансформирането и елиминиране на тази форма за студен резерв. Много отдавна работим за потенциални промени в Закона за енергетиката", каза още Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2100

4

гоуемио

17.07 2020 в 17:10

"Разбирачите" да погледнат малко по-далеч от малките си пишлета!!! Няма никакво значение кой, как и кога ще лиши Доган от 30-тина милиона годишно, а парите ще отидат в държавата.

15414

3

Hihi1981

17.07 2020 в 16:57

Закъсняли сте!!!

17439

2

мнение от IP

17.07 2020 в 16:34

Айде няма нужда. През съвсем друг закон щели да променят закона. Идиотии. То това промяна на закони през друг е част от проблемите, заради които трябва да се махат. Пък на Доган 30 милиона или колкото са там за една година берекет версин. ОСТАВКА!

3810

1

Пенчо бре

17.07 2020 в 15:03

"Отдавна имахме подготвени промени за студения резерв, но с оглед на създалата се ситуация ги внасяме още в понеделник, добави министърът на енергетиката Теменужка Петкова."

Как се съчетават в изразената...хм... мисъл на Теменужка "отдавна" и "още в понеделник"? Голямо бързане е паднало още от отдавна! Понякога направо завиждам на герберската логика!