Нова врътка: Държавата наля половин милиард за свлачища без конкурс

OFFNews Последна промяна на 26 ноември 2019 в 17:31 5655 2

Държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД ще укрепва 74 свлачища, срутища и пропадания от републиканската пътна мрежа, а държавата ще ѝ плати почти половин милиард лева. В случая въпросната компания получава договора без да се е явила на търг или конкурс, на база изключение от разпоредбите на Закона за обществените поръчки, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Същата държавна фирма получи и многомилионни договори за строителството на магистрала Хемус, въпреки че разполага с ограничен ресурс като служители и техника и със сигурност трябва да ползва подизпълнители, за които разпоредбите на ЗОП също няма да важат.

От АПИ посочват, че възлагането е на база чл. 14, ал. 1, т. 6 от ЗОП, приложим за публични възложители, тъй като дружеството е 100 процента собственост на МРРБ.

Договорът между АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД е на стойност 474 655 613.56 лв. без ДДС, но кой ще свърши работата и ще вземе многото пари не е ясно. Най-вероятно изборът на подизпълнителите ще е правилен.

Сред проектите, по които ще се работи, са отсечки от пътищата: Соколовци - Смолян - Средногорци, Кочериново - Рила - Рилски манастир - Кирилова поляна, Костенец - Радуил - Боровец - Самоков, Мизия - Оряхово и други, съобщават от АПИ.

Според ведомството укрепването на свлачища, срутища и пропадания на пътното платно е стратегически приоритет на МРРБ и АПИ и възлагането по чл. 14, ал. 1, т. 6 от ЗОП ще позволи навременното, бързо и качественото изпълнение на проектите, тъй като подготовката и провеждането на открита процедура, включително и евентуални обжалвания на решенията за откриване и класиране, създава предпоставки за забавяне на укрепителните дейности и задълбочаване на свлачищните и срутищните процеси.

През септември Министерският съвет отпусна до 31 млн. лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2019 г. за укрепване на обектите от републиканската пътна мрежа, засегнати от свлачищни и срутищни процеси, в следващите три години. Останалите необходими средства ще бъдат осигурени от приходите от тол такси в периода от 2020-2021 г. за финансиране на цялостното изпълнение на проектите, уточняват от АПИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22108

2

Стефан

26.11 2019 в 21:00

Иначе казано - държавата се бори с Геологията!?
Нали уж министърът по тия въпроси беше все пак с Университетско образование, и уж с акълът си? Защо пари за нищо?

3774

1

ЛАФЪРДИЕВ

26.11 2019 в 18:02

А кат си спомни човек как Лили Талпата, пърдон - отличничката, тез срутища ги бореше без пари сасо с фотошоп, застанала пред тях с четири крака..