Нов срок за наредбата за касовите апарати: влиза в сила от 1 януари 2021 г.

OFFNews Последна промяна на 23 юни 2020 в 13:41 9571 1

Ново отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 обяви днес Националната агенция за приходите.

Ползвателите на софтуер за управление на продажбите (СУПТО) трябва да приведат дейностите си в съответствие с наредбата до края на 2020 г., предвижда проект за изменение и допълнение на нормативния акт, публикуван от Министерството на финансите за обсъждане.

Така промените за касовите апарати ще влязат в сила с три месеца по-рано от обещаното от премиера Борисов на ресторантьорите при срещата им през месец май.

В началото на годината финансовият министър Владислав Горанов отложи с 6 месеца приемането на промените в наредбата, които трябваше да влязат в сила на 31 януари тази година. При последната среща на министър-председателя с ресторантьорския бранш през месец май бе договорено 9% ДДС за услугите им и нов срок за влизане в сила на наредбата.

Досегашният срок 31.07.2020 г. не може да бъде спазен без значителни затруднения и се предлага удължаването му, е посочено в мотивите към проекта.

Множество други изменения ще бъдат направени в наредбата в резултат на интензивни дискусии между екипите на Министерството на финансите, НАП и работодателски, браншови и професионални организации, като например дефиницията за СУПТО, облекчаване на изискванията към медицинските софтуери, т.нар. ERP системи, както и софтуерите, използвани в туризма; удължаване на срока на блокиране на фискалните устройства при липса на свързаност до 72 часа, прецизиране на отговорността на ползватели и разработчици на СУПТО в случаите на открити несъответствия, облекчаване на правилата за връзка на софтуера с фискално устройство и реквизитите на фискалните бонове и други.

„Диалогът с бизнеса в последните месеци беше конструктивен. Продължаваме дискусиите в рамките на общественото обсъждане. Предвидили сме множество промени, които да облекчат правилата за търговците, но да запазят философията на наредбата да ограничава сивата икономика в интерес на цялото общество“, каза заместник-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X