Джордж Сорос: Светът е изправен пред нова финансова криза

OFFNews 07 януари 2016 в 15:10 6447 3

Снимка Архив

Световните пазари са изправени пред нова криза и инвеститорите трябва много да внимават, предупреждава милиардерът Джордж Сорос, цитиран от Bloomberg.

Китай се затруднява в откриването на нов път за растеж и обезценяването на местната валута (юан), прехвърля проблемите на страната върху останалата част от света, заявява бизнесменът. Връщането на положителните лихви върху кредитите е предизвикателство за развиващите се страни, а икономическата ситуация в момента наподобява тази от 2008 г., малко преди избухването на глобалната финансова криза.

Световните пазари понесоха тежък удар през първата седмица на януари, а обезценяването на юана задълбочава притесненията за стабилността на китайската икономика, която се пренасочва от инвестиране и промишлено производство към сектора с услуги. Почти 2.5 трлн. долара бяха загубени от стойността на световните компании от началото на годината, а загубите в Азия се задълбочиха допълнително днес.

"Китай има огромен проблем с приспособяването, който придобива размерите на криза", заявява Сорос.

Милиардерът предупреждава за пореден път, че е възможно да се повтори катастрофата от 2008 г. През септември 2011 г. във Вашингтон той каза, че европейският външен дълг е "по-сериозен" отколкото в началото на кризата, три години по-рано.

Управляващата партия в Китай обеща да увеличи гъвкавостта на юана и да намали контрола над местния капитал. Втората най-голяма икономика в света остава уязвима, дори след като Народната банка намали лихвите върху кредитите до рекордни нива, а властите вложиха стотици милиони долари за стабилизирането на ситуацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews