Нямам общо с цената на тока, не знам защо бизнесът ще ми иска оставката

OFFNews Последна промяна на 17 юни 2015 в 18:20 2839 2

Снимка БГНЕС

Нямам пряко отношение към цената на тока. Това е в правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране, така че не виждам защо бизнесът ще ми иска оставката.

Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по повод обявеното намерение от страна на бизнеса да й поиска оставката, ако се стигне до увеличаване на цената на тока за индустриални нужди.

Според работодателски организации цената на тока ще скочи между 13% и 20%.

Причината за това е в т.нар. „задължение към обществото“. Досега тази такса беше 53 лева за битови потребители и 18,93 лева - за бизнеса, като тя се изравнява на 40 лева.

Напрежението ескалира след нова наредба, която ще доведе до облекчения за определени предприятие. За тях поскъпването ще е с между 4% и 13%, като облекченията ще засегнат 27 предприятия.

Регулаторът взема сам решенията си, подчерта Петкова, като допълни, че затова в Закона за енергетиката са поставени ясни разграничения между отделните органи.

Тя категорично обяви, че няма намерение да подава оставка.

Ако има нещо, с което не съм изпълнила своя ангажимент, съм готова да го обсъдя с бизнеса, подчерта тя.

Държавната помощ за част от предприятията ще се изразява в намаляване или освобождаване от разходите за закупуване на енергия от ВЕИ от големи индустриални потребители. За целта предприятията ще трябва да отговарят на условията на ЕК, които са включени в наредбата.

Предстои наредбата да премине през обществено обсъждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.06 2015 в 22:59

Поредната тъпа калинка! искат ти оставката, защото досега никакви наченки на реформа в мафиотския енергиен сектор и вместо да се хванеш и да ги изринеш, доведе до повишаване на тока. Мафият здраво е хванала- предпочита хората да мизерстват заради едната сметка, бизнеси да фалират, но да продължи по старому да точи.

17.06 2015 в 21:48


Тиминушке, ма мамина убавице, пу да не ти е уроки, машала КАЛИНКА си та дрънкаш:):)))))

Нема а се пуашиш, ти нямаш нищо общо с НИЩО, ние това много добре го знаеме, най-вероятно опъваш умрелата шлауфка на КОМПИРА, ама файда нема, наули, иначе ти това си го можеш, Ю кен дуит, наули:))))))

ОСТАВКИ ВСИЧКИ ДА СИ ПОДАВАТЕ.....НЕМЕДЛЕНО...

ТЕАТРОТО С “БОСТАНЯ версия2“ се оказа по-пошло и от първото!!

Одите си с мир...............за сега.