Няма да спират доставките на газ за стъкларския завод на Цветан Василев

OFFNews 27 април 2015 в 16:48 2446 0

Правителството и ръководството на завода за стъкло в Парачин, собственост на банкера Цветан Василев постигнаха споразумение за дълга, който компанията в Сърбия има към „Сърбиягаз“, предаде електронното издание на сръбския вестник Blic.

Генералният директор на завода Борис Вукович и председателят на независимия синдикат Боривойе Йевтич са заявили, че е постигнато споразумение за деблокиране на сметката на компанията.

Сметката на завода е блокирана повече от два месеца, заради дълг за неплатени сметки за газ. Правителството дължи на завода около 3 млн. евро, за сметката за газ на компанията е 220 млн. динара (120 динара = 1 евро). Съгласно договора всички дългове ще бъдат погасени с компенсиране между правителството, „Сърбиягаз“ и Стъкларския завод.

Фабриката в Парачин беше придобита от консорциум между фирмите „Рубин“ и „Глас индъстри“ за 35 млн. евро през 2012 г. Средствата за това бяха отпуснати от Корпоративна търговска банка, която вече е с отнет лиценз. Докато фабриката и 850 души не знаят дали ще имат работа от следващия месец, мажоритарният акционер на КТБ Цветан Василев и пряк участник във финансирането на проекта се укрива в Сърбия, а властите в страната трябва да се произнесат по искане за екстрадирането му в България. Наскоро президентът на Сърбия Томислав Николич обяви, че Василев не е нарушавал законите в страната, похвали го за инвестицията във фабриката в Парачин и припомни, че е ходил на откриването на модернизирания завод.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови