На мантинелата: Министърът говори с протестиращите енергетици, те му искат оставката

Работни места не трябва да бъдат загубени, заяви министър Радев. Протестиращите не вярват, че ще получат 36 заплати

OFFNews 30 септември 2023 в 17:40 4718 15

Министър Румен Радев при протеста

Снимка Министерство на енергетиката

Министър Румен Радев при протестиращите край Стара Загора

Министърът на енергетиката Румен Радев отиде при протестиращите енергетици на магистрала "Тракия", до Стара Загора, и разговаря с тях през мантинелата. Напрежението обаче не стихва, чуват се освирквания и викове "Оставка". Още не е ясно дали блокадите на магистралата и Прохода на Републиката остават. Протестиращите обявиха, че няма да отидат на утрешната среща в Министерския съвет.

Кадри от срещата:

"Работни места не трябва да бъдат губени.“ Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев след среща с административното ръководство на държавните дружества “Мини Марица изток и ТЕЦ "Марица изток 2. 

„Освен работата и постепенно затихване на функциите на производството, това трябва да става с нови работни места, тук сме на едно и също мнение", заяви министърът. Срещата бе с ръководството, тъй като протестиращите миньори отказаха среща с Радев.

Териториалните планове за справедлив преход за въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил вече са изпратени в Брюксел, съобщи министърът на енергетиката след продължилата около три часа среща, предаде БНР. По думите на министъра тези планове не финализират, а стартират процеса на преговорите.

И днес протестиращи миньори блокират магистрала "Тракия" в района на Стара Загора и Прохода на Републиката. Те протестират срещу плановете за реформа в сектора, които предвиждат затваряне на въглищните централи и начинът, по който да се трансформират те. Някои от тях не вярват, че при затваряне на централите ще получат по 36 заплати. Очакват, че ще бъдат съкратени, а после ще им бъде съобщено, че пари в бюджета за 36 заплати няма.

Министър Радев заяви готовност да отиде и да говори с протестиращите и на магистралата. Той иска ги увери, че ще бъдат запазени работните места, както и че се работи за възможности за развитие чрез преквалификация. Министърът отново повтори, че е мините ТЕЦ 2 ще работят до 2038 година, както и че не трябва да се хващат на блъфове като този списък с фирми, който разбуни духовете за евентуално усвояване на средства по териториалните планове. Министърът очаква разумен диалог от протестиращите въпреки настроенията им, допълва БНР.

Протестиращите са получили тази информация, но нямат нагласа за среща с министъра, а настояват за оставката му, предаде националното радио.

Заради блокадите в района на Стара Загора са въведени следните обходни маршрути:

За пътуващите по магистрала "Тракия" - от пътен възел "Нова Загора" по пътя към Нова Загора - Сливен до пътен възел "Свобода".

За пътуващите по пътя Казанлък - Стара Загора: за гр. Стара Загора - през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе; от Стара Загора в посока Казанлък - по пътя Стара Загора - Нова Загора - Сливен, бул. "Калояновско шосе, с. Християново, с. Памукчии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

15

БотоксПутю

01.10 2023 в 13:55

"Българският народ е един малък, но много ..... народ."
Все някой друг му е винивен заради мързела му да мисли.
Избра си "цар" за министър председател дето щял да го "оправи" за 800 дни, а после гавазинът му, бивш пожарникар и мафиот.

2744

14

AAA

01.10 2023 в 06:19

Тия нещастници да ги разгонят най-накрая . Защо се допуска шепа хора да блокират магистрали , че да могат да продължават да тровят народа. Е по- нагли хора не съм виждал.

-295

13

Vitorio

01.10 2023 в 01:44

"На кой му пука за 36-те заплати, бе омондьо?"
Между другото на мен ми пука, от много години не ми дава мира защо се дават допълнителни заплати на някой привилегировани държавни служители, като фуражки, магистрати и прочие паразити, които реално погледнато не придават никаква стойност към общият Фиск, не само това ами активно разграбват каквото им падне, и след това получават огромни пенсии, двойно по големи спрямо нормалните хора, да не говоря, че се пенсионират когато им е кеф!
Ето защо не внасям никакви данъци в българската кочина за да не ги поощрявам!
И аз мразя България и българите, просто не съм безпаметен олигофрен и не се връзвам на ПР медийни трикове за 36 заплати на частни работници!

-295

12

Vitorio

01.10 2023 в 00:53

Светулке, колко е цената на тока от Мариците, и колко струва зеленият ток примерно, знаеш ли какво е енергиен микс и как се образува?!
Защо вместо да се дават тези подкупи за спокойствие, не се ремонтира павец Чаира?
Бизнеса на Ковачки не беше ли в Бобов Дол?
Свинята Пееф не беше ли #Кой, #ДАНСwhitme, белият роял, дългите разходки, нещо да ти светва в главата като спомени, или ти е много симпатичен заедно с Боко да се правят на атлантици, не бяха ли те строителите Балканският пАток на Путлер, не ги ли прави това съучастници на тази грозна война?
Разбирам, че постмодернизма ви дава право да си имате собствени истини и вярвания спрямо конюнктурата на деня, но това не ви дава право да се изказвате авторитетно, просто защото имате повредена памет,поради огромният наплив от информация и проблеми!
2038 няма да ги има нито Тецовете нито миньорите нито България, нито българите, и това ще бъде добре, освен ако не измислят начин да впрегнат зелената енергия на завистта, за да си светят!


1220

11

хr4

01.10 2023 в 00:10

re:Vitorio
На кой му пука за 36-те заплати, бе омондьо?
От 30 години тия централи (особено Марица-изток 2) работят на ЗАГУБА и сметката се покрива от 7млн. българи. И защо? За да дундуркаме 5хил. човека? За да се трови най-качествената земя в България? Или Ковачки? За него ли да плача? И кой протестира? Хора които при закриването ПРЕЗ 2038-ма ще са отдавна пенсионери? Вие малоумни ли сте? Каква безработица, бе? Къде в България има безработица? На кой не му е ясно, че това е атака срещу правителството защото страшно много бърка в гз на ня#КОЙ?

-1395

10

Гьорче2

30.09 2023 в 23:44

Аз не виждам как всички Миньоро в един глас ще отказват срещи и разговори и ще гонят министри и твърдо непреклонно настояват за ОСТАВКА! Напълно съм сигурен, че Министърът, тоест Държавата ако изобщо го оставят да говори пред всички хора, казва едно на това "Ръководството", а те от своя страна казват каквото си пожелаят на редовите работници(ако всички изобщо са такива де), дали изобщо Гласът на Държавата достига до редовите работници, и тук отново изниква въпросът, КОИ са тези индивиди "Ръководството" имат ли имена, колко и какви са? Държавата трябва да намери начин да говори директно с Работниците, да бъде чута, а не заглушена и омаскарена от Групичката Отпред! И нека всички чуем имена и видим лицата на това "Ръководството" което блокира, изнудва и директно сабптира България в името на ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ! Как се избира това "Ръководството" или директно се налага на работещите? Тук Журналистите имат основна и важна в случая роля! Хайде действайте!

-1395

9

Гьорче2

30.09 2023 в 23:25

Кои и колко са Лидерите на този уж протест? С кого говори Министъра, тоест Държавата, директно към всички хора ли се обръща или Лидерите стоят помежду като преводачи, имаше една игра "Развален Телефон"? Кой гони Министри, масата хора или тези уж Лидери наедно с няколко платени мутри и полезни идиоти най отпред?
Интересно е и каква е средната възраст на тези уж протестиращи, и всички те ли са работници в Мините и Тецовете?

Пуснах този коментар по погрешка в другата статия.

9347

8

Анализи

30.09 2023 в 21:57

Цялата пета колона прави всичко за да сложи прът в развитието на България. И тия хорица понеже са по-прости се хващат на въдицата. Самият факт, че не искат да разговарят , а викат оставка ги доближава до Израждане. Те не разбират, че вече почти никъде не се вадят въглища и вместо да се успокоят, че им се дава отсрочка недоволстват.

2073

7

Johnny B Goode

30.09 2023 в 21:16

Давам по 36К на всеки който напусне територията и обещае да не се не връща.

-295

6

Vitorio

30.09 2023 в 20:58

Забравих да напиша, че това с изплащането на заплати за обезщетение важи и за съдии прокурори и следователи, при напускане и пенсиониране!
Дори Гешев закеши 20 заплати, нищо че беше дисциплинарно уволнен, от вашият джоб са му изплатени 280 000лв, ама какво са за вас тези пари!
Мислите ли че тези от българската съдебна система заслужават заплати за обезщетение и максимална пенсия!?

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика