Министърът на енергетиката търси решения на проблема със скъпия ток

OFFNews 17 септември 2021 в 17:27 3115 1

Снимка БТА

Андрей Живков

В най-кратък срок ще видим дали има някакви краткосрочни решения, с които да помогнем на българския бизнес да се справи с ценовия шок на ел. енергията.

Това каза министърът на енергетиката Андрей Живков след среща с представители на енергийно-интензивната индустрия, търговци на ток, синдикални организации, Комисията за енергийно и водно регулиране, Българския енергиен холдинг и други експерти в търсене на варианти за намаляване на негативите за бизнеса, породени от скъпия ток на свободния пазар.

"Искам да започна с това, че от началото на септември ценовите нива в България се движат в дъното на ценовите нива на европейските държави, което означава, че ние сме една от най-ниските електроенергии. Но на фона на растящия свободен пазар в цяла Европа това въобще не ни успокоява. Този скок започна в началото на август, когато също имахме среща с българската индустрия. Тогава се мобилизираха всички възможни производствени капацитети на разположение на държавата. Сега в момента всичките мощности работят. ТЕЦ "Марица Изток" 2, който тогава беше разковничето на проблема, сега работи на пълна мощност с изключение на два блока, които са в ремонт и които всеки момент ще влязат в експлоатация. Благодарение на тези мерки успяваме да стоим на дъното на класацията на цените в Европа. Това никак не ни успокоява, защото дори на дъното цените са твърде високи", каза  Живков.

Той добави, че от страна на бизнеса са постъпили най-различни предложения, които ще се анализират в най-кратък срок, за да се види дали има някакви краткосрочни решения да се помогне на българския бизнес за справяне с ценовия шок, който идва от електроенергията.

"Сред тези предложения има и средносрочни и дългосрочни мерки, които не сме в състояние да приложим като служебно правителство, но със сигурност ще започнем да правим стъпки затова те да се прилагат в бъдеще", посочи Живков. 

По думите му мерките са най-разнообразни, сред тях има преразглеждане на някои правила за работа на борсата, както и на опцията да се подпомагат енергоинтензивните производства по отношение на стойността на емисиите.

Той уточни, че пиковата цена за днес е най-ниската, но за утре тя още не е излязла.

"За днес беше около 330 лв.", заяви Андрей Живков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови