Менда Стоянова: Няма обективни предпоставки за банкова криза

OFFNews 22 юни 2014 в 15:55 8396 8

Менда Стоянова

Снимка БГНЕС, архив

Менда Стоянова

"Твърдо искам да заявя, че банковата система в България е много ликвидна. Тя има много високи изисквания за капиталова адекватност и резерви, двойно по–високи от европейските и всъщност това я прави стабилна. Немалко европейски държави, които имаха проблеми с банките, ни завиждат за това. Аз смятам, че няма обективни предпоставки да се притесняваме от финансова или банкова криза."

Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в интервю за "Неделя 150" по програма "Хоризонт".

Състоянието на Корпоративна търговска банка тя коментира по следния начин:

"Аз се радвам, че БНБ влязоха в банката, за да прекратят истерията и да предотвратят каквито и да било лоши сценарии. Влизането на БНБ не означава, че банката е фалирала и че нейните вложители са загубили парите си и държавата трябва да ги обезщетява по реда на закона за гарантиране на влоговете. Означава, че се прекратяват всякакви операции на банката за няколко дни докато се направят анализите, което за мен е достатъчно, за да спре истерията и да се стабилизира системата".

По думите на Стоянова "корпоративната война" между отстранения от БНБ председател на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев и медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски не бива да се превръща в проблем на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!