Мъже под 30 г. от София и още 3 града просрочват най-често вноските по дългове

OFFNews 19 юли 2022 в 13:39 2046 0

пари

Снимка Архив

Банките остават най-големият кредитор.

Най-големият дял от хората в просрочие на вноски по дълговете са под 30 г., съобщи председателят на Асоциацията за управление на вземанията Райна Миткова, цитирана от бТВ.

"Това е по-скоро позитивен тренд, тъй като младите хора традиционно са по-неразумни и имат склонността да искат всичко и веднага. Притеснително е, когато делът на хората на средна и на над средна възраст започне да расте. Това би било знак, че те са в реална невъзможност да плащат, затова е важно да сме много внимателни в разходите си през тази година", обясни Миткова.

По данни на АУВ най-задлъжнели са мъжете под 30 г. от Пловдив и София, както и Благоевград и Велико Търново. В Русе и Враца усвояват най-малко кредитни продукти. Разбивка на стоковите кредити пък сочи, че клиентите най-често си купуват мобилни телефони, компютри, телевизори и друга бяла техника. Не се отчита съществен дял на потребители, които теглят кредит за почивка.

Въпреки това по данни на асоциацията българите плащат по-редовно вноските си през 2022 г. За първите шест месеца на годината плащаемостта у нас расте с 15% спрямо същия период на 2021 г. Потребителите покриват вноските по задълженията си съвестно, въпреки растящата инфлация и неустойчивата икономическа ситуация в глобален план, отчитат от АУВ.

В същото време средният размер на задълженията нараства, главно поради поевтиняването на парите. Към края
на юни 2022 г. той е около 1000 лв. при 995 в началото на годината. През 2020 г. средният размер е 792 лв., а през 2019 година – 767 лв.

"През януари вече отчетохме едно подобряване на плащаемостта на годишна база, но това, че тенденцията продължава, е много добра новина. Потребителите все по-ясно разбират, че непокриването на вноските не е разумно решение и за тях самите е добре да имат по-малко задължения, особено на прага на трудната зима, която повечето прогнози чертаят", казва Райна Миткова.

Банките остават най-големият кредитор, следвани от небанковите финансови институции и телекомите. С най-малък дял са лизинговите компании, комуналните услуги и застраховките.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За политиката