Мария Габриел настоява ЕК да изследва защо умират пчелите ни

OFFNews 07 юли 2014 в 18:20 3334 1

Евродепутатът от ЕНП Мария Габриел иска от Европейската комисия да включи страната ни в изследванията за смъртността на пчелите в Европейския съюз.

Габриел отправи писмен въпрос до ЕК каква е възможността в бъдеще всички 28 страни-членки да бъдат включени задължително в изследванията за загубата на пчелни колонии. Досега в проучването участваха 17 държави. За целта бяха заделени 1,8 милиона евро за съфинансиране на изследванията за 2013-2014.

Габриел пита също дали може да се постигне 100% финансиране от страна на Евросъюза на тези изследвания и как ще се гарантира, че пчеларите в държавите членки са информирани за възможността страните им да участват в тях.

Комисарят по здравеопазване Тонио Борг отговори, че предстои Еврокомисията да вземе решение относно бъдещи действия, които може да се предприемат с оглед на окончателните резултати от изследването.

Комисарят обясни, че тогава ще се обмисля кои органи в държавите членки, включително България, биха могли да участват, както и по какъв начин заинтересованите страни ще бъдат информирани за евентуални подобни инициативи в бъдеще.

Борг отбелязва още, че съгласно сегашното правно основание за финансиране на изследванията, те не биха могли да станат задължителни за страните членки. В своя неотдавнашна резолюция ЕП допусна подобен род изследвания да бъдат покрити 100% с финанси от ЕС. 

Според Комисията обаче, прилагането на тази ставка би било голямо изключение, тъй като общият подход за разходите във ветеринарната област обикновено предвижда съфинансиране от ЕС в размер на 50 %.

Предоставеното съфинансиране в размер на 70% за допустимите разходи, свързани с изследването за смъртността на пчелните колонии, вече надхвърля средния процент за финансовото участие на Съюза.

За проблема с измирането на пчелните семейства в България пчеларите алармират от години. Нееднократно те са поставяли въпроса за сериозната смъртност сред пчелите. Според данни на Министерството на земеделието и храните пчелните семейства в България са намалели с 1/5 между 2008 и 2012 година - от 652 586 на 526 014 броя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови