Лукарски: КФН е невинна за КТБ

OFFNews 26 септември 2014 в 21:52 4807 3

Божидар Лукарски
Божидар Лукарски

Комисията за финансов надзор няма никакви правомощия по отношение контрола и оздравяването на банковите институции, каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на СДС Божидар Лукарски.

„Ако има оздравителни планове и ако има възможност включително и за публична подкрепа от държавата, това не трябва да се изключва като вариант. Друг е въпросът, че основен за мен виновник за забавянето и за кризата в КТБ наистина е БНБ. Друг въпрос е, че имаше и други обвинения по отношение например за Комисията за финансов надзор. Направих труда да изчета по въпроса и мога да ви кажа като юрист, че Комисията за финансов надзор няма никакви правомощия по отношение контрола и оздравяването на банковите институции. В това отношение мога да кажа, че те са невинни и си вършат добре работата, каза Лукарски.

Неговата теза се разминава с позицията на лидера на ДСБ Радан Кънев, който поиска оставката на шефа на КФН Стоян Мавродиев.

В последната година в доста реакции на КФН, включително и спирането на сделката за фонд „Доверие“ си пролича добра работа. Така че в това отношение бих казал, че основният виновник, който аз визирам, без да атакувам други институции, е БНБ“, категоричен беше Лукарски.

Според него, фалитът на банката би имал по-сериозни последици за бюджета, отколкото каквито и да е други ходове. И това би имало и лавинообразен ефект върху другите банки, защото би нарушило доверието на българите в банковите институции като цяло, обясни Лукарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!