Реформаторите: Писанчев и Мавродиев да си подадат оставките

Ивайло Анев Последна промяна на 23 септември 2014 в 14:38 5553 30

Петър Москов и Радан Кънев

Снимка Ивайло Анев

Петър Москов и Радан Кънев

Шефовете на ДАНС Владимир Писанчев и на КФН Стоян Мавродиев веднага да си подадат оставките, поиска на извънредна пресконференция днес Реформаторският блок.

„За оздравяването на КТБ трябва да бъдат налети 6 млрд. лева. Няма икономически смисъл това да бъде направено”. Реформаторите се категорични, че евентуалното спасяване на КТБ не трябва да става с парите от бюджета, на данъкоплатците, а с помощта на инвеститори.

Като виновници за кризата те посочиха бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, председателя на ДАНС Владимир Писанчев, главния прокурор Сотир Цацаров, финансовия министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов и председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

Според Петър Москов от ДСБ няма причина парите на малките и средните вложители в затворената на 20 юни Корпоративна търговска банка да не бъдат платени веднага. Това може да се случи с незабавно прилагане на европейската директива 94/19ЕО. Така гарантираните влогове до 100 хил. евро (196 000 лева) могат да бъдат изплатени до 20 дни след задействането на процедурата.

Москов бе категоричен, че точно тези вложители в момента се използват като "жив щит" за задкулисни интереси.

От блока препоръчват незабавно да започне международно разследване на измамите, свързани с осребряването на активите и изплащането на средства по негарантирани от закона влогове. Такива са всички със суми над 100 000 евро (196 000 лева) и тези, които са по договори, предвиждащи преференциални лихвени условия.

Има нежелание за разкриване истината за КТБ "на най-високо политическо ниво", заяви Гроздан Караджов от „Движение България на гражданите”

"Ако БНБ не беше управлявана от КОЙ, досега подобна фирма (бел. ред. - за международен одит) щеше да бъде назначена и вече да има резултати", заяви той.

„Не ни интересуват позициите на БПС и на ДПС по темата. Най-важното е те да останат извън изпълнителната власт”, заяви председателят на ДСБ Радан Кънев.

Реформаторите обявиха, че задълженията на най-големите 150 длъжници на банката са всъщност 97% от всички кредити към банката. Над 50 от тези фирми са "кухи" - в тях няма и един служител. С по-малко от 10 служителя са други 59 фирми.

90% от кредитите на банката са към свързани лица, посочи Петър Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.09 2014 в 12:20

За сведение на тези, които все още продължават да питат защо не се споменават Ц.Василев, Пеевски и сие бандити?Защото винаги ще се намерят хора с престъпни мераци и престъпни действия, но трябва да има държавни структури, които да ги спират, преследват и наказват.
Ето защо Реформаторите изброяват ПОИМЕННО ПРЯКО ОТГОВОРНИТЕ ЗА ТОЗИ ПРОИЗВОЛ И ОБЩЕСТВЕН ГРАБЕЖ.
Друг е въпросът, че тези отговорни държавни служители бяха избрани точно ТЕ заради това, че са зависими и лесно управляеми и продажни.
Това не значи ,че Пеевски и Ц.Василев са невиинни.Не е луд тоя дето яде зелника,нали си го знаете...

24.09 2014 в 16:53

Как така като банката е източена ще теглят милиарди на наш гръб да я спасят без да видят къде са парите от документите, а като теглил кредит човек не му достигат пари да си плаща кредита банката го съди и тероризира по телефона? Защо държавата пак не тегли кредит на гърба на останалите?

24.09 2014 в 00:02

„Реформаторите се категорични, че евентуалното спасяване на КТБ не трябва да става с парите от бюджета, на данъкоплатците, а с помощта на инвеститори.“
Съгласен съм, че обикновения данъкоплатец не трябва да плаща заради чуждата алчност и безхаберие. Още повече като има доказателства, че КТБ е една куха структура и 90% от кредитите на банката са към свързани лица.

23.09 2014 в 22:05

Много е интересно поведението на червените тролове по отношение на КТБ - пълна дезориентация и липса на опорни точки. Няма ги стройните редици, които проповядват шумно излизане от ЕС и влизане в Евразийски.
Пълни олигофрени.
Той ако не му кажеш какво да мисли е напълно неспособен на самостоятелно усилие.

23.09 2014 в 21:57

много усложнявате. Бръсначът на Окам казва има едни готови пари и има едни които са ги откраднали. Всякакви допълнителни сметки са излишни.

23.09 2014 в 21:40

И още нещо = в контекста на поговоркта "Да бе в парламента стояло и приемането на закона непроспало, не би чудо видяло!" смятам, че поне журналистите могат да изровят кои депутати са предложили и приели в този неработещ вид транспонираната европейска директива за гарантирания размер на депозитите и тяхното плащане след 20-тия ден.
Тогава честните вложители, които могат да си докажат произхода на парите, ще има от кого да си искат пропуснатите ползи - от "заспалите"/отсъствалите депутати, персонално и солидарно (не мога да си спомня само дали имаха функционален или друг имунитет, който да ги пази както този на прокурорите...) Другата хипотеза - да съдят държавата и да вземат от всички граждани е нечестна спрамо обществото.

23.09 2014 в 20:22

Като гледам кой най-много рине да се платят парите на хората от КТБ, и като чета весникарските писания, че КТБ била "банката на скритите с/ки на политиците" ми идва идеята, че не сучайно КТБ гръмна точно преди изборите...когато на политиците им трябват париците...за да си купят гласове и да ги превърнат във ... ВЛАСТ!!!

...и после никой да не ме убеждава, че това не е планирано активно мероприятие на силиците дето крепят Б.Б. (Бай Бог, да не си помислите нещо друго :) )

(допълнителен жокер - КОЙ МУ е прекия конкурент за десносърцатите хорица?)

...Веждичката е за мюре/алиби/collateral damage или каквото си искате...

23.09 2014 в 19:42

Много приказки, много опорни точки по темата КТБ. Защо никой не каже тези "свързани, кухи, ....кредити, фирми" погасяват ли си кредитите???? Банката от години дава добри лихви, разплаща се, спонсорира... и има печалба. Това не означава ли, че е добре управлявана, лавира между политически и ДС лобита и печели? Ама кредитите били отпускани опосредствено чрез фирми!! ами всички банки в БГ го правят, всички отпускат безлихвени кредити на своите служители...
Та тези кухи фирми с по 1 служител погасаваха ли си кредитите???? Погасяват ги и в момента!

23.09 2014 в 19:09

Решение трябва да се тързи извън БНБ с политическа подкрепа. Достатъчно е оплетена ситуацията. Хората искат просто да си взевмат парите и който е виновен да получи заслуженото си, което в новата история на България се оказва не лека задача.

23.09 2014 в 18:19

Чесън,
е как не разбра до сега, че Мухльоо, мухльоо е трол и орк?! :D
Ta това простото момче дори не си редактира спам-пасквилчето и под всяка статия за Цв. Василев пейства една и съща лъжа:
Борат бил невинан жертва, честен частник изнасилен от Нереза! :D
Платено му е та спами този вестник с една и съща реч. Облъчва читателите, та белким се вържат.
И разбира се, Цв. Василев е хранил доста хора в БГ. За това е толкова гнусен октопода му и затова толкова много разни боклуци се тръшкат за далаверата му.
Та, Пеевски или Цв. Василев - един дол дренки :)