Левон Хампарцумян: Спорът около еврото е като буря в чаша вода

OFFNews 09 февруари 2020 в 19:47 6434 1

Няма държава, приела еврото, която да е по-зле от България. Признанието е на премиера Бойко Борисов. Според него срещу чакалнята на еврозоната са тези, които искат да фалират банки. Президентът Румен Радев беше на друго мнение – той припомни, че приемането на еврото е гарантирано от Лисабонския договор, но стабилността на икономиката ни зависи от действията на правителството.

„Ние трябва да приемем еврото и ще го приемем. То е нашият цивилизационен избор. Въпросът е кога точно ще го приемем и дали в момента не ни очакват някакви рискове, които трябва добре да си обясняваме и да знаем как да ги управляваме”. Това коментира бившият министър на финансите Петър Чобанов в студиото на „Неделята на NOVA”.

„Еврото не е манна небесна и не можем да мислим, че когато влезем в еврозоната, ще се промени нещо кой знае какво в нашето битие в положителна посока. Еврозоната също си има проблеми. Много от страните в нея не могат бързо да излязат от различните кризи, каквато беше глобалната криза например”, каза още той.

„Мисля, че целият спор около еврото е малко буря в чаша вода. Това е шум и градска легенда, дори не е паника, защото няма опашки например. Еврата няма как да свършат, структурата на Борда не го позволява. Дали височината на една чаша я измерваме в инчове или сантиметри – тя е една и съща”, смята банкерът Левон Хампарцумян.

„Валутата, с която оперираме, е измерител на нашия икономически успех или неуспех - на всеки, който разполага с повече или по-малко. И президентът, и Борисов, и Горанов казват едно и също нещо, но може би по малко по-различен начин. Никой не спори дали ще се приеме или не”, каза още той.

„Процесът на приемане означава определени структурни реформи, правила и т.н., които ще ни приближат като стил на работа и регулативна рамка по-близо до тези страни, които ни се струват, че имат по-добър стандарт”, посочи Хампарцумян.

Ще се стопят ли спестяванията ни в чакалнята на еврозоната? Въпросът продължава да създава напрежение сред хората, въпреки гаранцията на правителството, че това няма да се случи, защото в закон вече е записан курса на лева към еврото, който нямало да се променя докато сме в чакалнята. Въпреки това социологическите проучвания показват, че 50% от българите не желаят еврото, а опозицията в парламента в лицето на Веселин Марешки поиска референдум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

1

Име на профила

09.02 2020 в 20:29

Драга арменска подлога, защо се правите, че проблемът е смяна на валутата? Та ако е организирано добре - ние и крона, и долар, и лекел можем да приемем и да пребъдем!

Проблемът е в начина, скритите договорки, келепир за "нашите хора" чрез тайна информация и не на последно място - андрешковци, които променят "лв." на "€" на витрината без да променят цифрата отпред.

Помните ли в Гърция какво стана, и колко милиарда им трябваха после. Меркел ще ги подари ли на Боко? Не мисуа.