Lenovo уволнява 10% от мениджърите си заради срив в продажбите

OFFNews 13 август 2015 в 11:10 5409 5

Lenovo ще съкрати 10% от мениджърите си, тъй като продажбите на мобилни телефони на Motorola паднаха с една трета, съобщава "Ройтерс".

Сериозният срив в приходите за първото фискално тримесечие на най-големия производител на компютри в света засилва съмненията дали купуването на западащата марка "Motorola" за 3 млрд. долара е било оправдано. Сделката беше финализирана на 30 октомври миналата година, а надеждите бяха тази стъпка да помогне на Lenovo да стане един от глобалните лидери при смартфоните.

Днес цената на акциите на Lenovo падна с 9%, след като се разбра, че за първото тримесечие Motorola е отчела загуба в размер на 300 млн. долара. Това е и причината за намерението на базирания в Пекин концерн да се преструктурира. Това ще се случи чрез уволняването на 3200 служители на мениджърски позиции, което ще доведе до еднократни разходи за обезщетения в размер на 600 млн. долара.

Главният изпълнителен директор на Lenovo Ян Юанцин обясни, че компанията се намира в най-трудната пазарна обстановка от години. Тя трябва да съчетаe продажбата на мобилни устройства с производството на компютри, чийто пазар все повече намалява. 

Той обаче продължава да вярва, че мобилният пазар е този, който Lenovo трябва да спечели и потвърждава, че амбицията на компанията да съперничи на Apple и Samsung остава непроменена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови