Собственикът на Fiat купи сп. "The Economist"

OFFNews 12 август 2015 в 11:35 4020 2

Британската компания Pearson Plc се споразумя да продаде дела си в престижното списание със 172-годишна история и тираж 1.6 млн. "The Economist" за 469 милиона паунда ($731 милиона), съобщи агенция Bloomberg.

Така базираната в Лондон Pearson завършва процеса си на излизане от новинарския бизнес след повече от 50 г. в него, след като миналия месец се освободи и от вестник Financial Times, който беше продаден на японската холдингова медийна компания Nikkei за 1.3 милиарда долара.

Pearson притежава половината от Economist Group и ще продаде 27.8% от обикновените си акции за 227.5 милиона британски лири и всички специални акции за 59.5 милиона британски лири на Exor SpA - инвестиционна компания на италианската фамилия Аниели, която контролира производителя на автомобили Fiat Chrysler и е собственик на футболния клуб "Ювентус". Exor, 4-ата по големина в света фамилна компания за 2015 г. (сп. Forbes), притежава също италианския вестник La Stampa. Fiat пък е най-големият инвеститор в RCS Media Group SpA, която издава най-големия италиански вестник Corriere della Sera. Изпълнителният директор на Exor Джон Елкан (39 г.) е също член на Съвета на директорите на News Corp. на Рупърт Мърдок.

Останалите обикновени акции на Pearson ще бъдат купени от The Economist Group за 182 милиона паунда, съобщи Pearson в изявление.

Постъпленията от продажбата дават допълнителна възможност на изпълнителния директор на Pearson Джон Фалън да засили ролята на компанията на пазара на образователна литература, особено по отношение на онлайн образователните издания и услуги.

"Pearson сега е 100% фокусирана върху нашата глобална образователна стратегия. Светът на образованието се променя бързо и ние виждаме големи възможности за разрастване на нашия бизнес", каза Фалън.

Групата "The Economist" включва списание "Economist", издавано от 1843 г., the Economist Intelligence Unit, CQ Roll Call.

Възможно е да се стигне и до продажба на 47-те процента на книгоиздателя Penguin Random House.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!