КЗК санкционира българския представител на Miele с над 1,6 млн. лева

OFFNews 04 юли 2023 в 10:18 5135 0

Логото на Miele

Снимка Getty Images

Логото на Miele

Санкция в размер на 1 609 078 лева наложи Комисията за защита на конкуренцията на българския представител на германската фирма за домакински и кухненски електроуреди Miele "Миле България" ЕООД за участие в споразумение за определяне на цени за препродажба към краен клиент с търговците на дребно на електроуреди от бранда.

Наказанието е по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията и чл. 101 от Договора за функциониране на Европейския съюз.

Производството е образувано по искане на "Миле Център Макс Груп" ЕООД.

На база събраните доказателства КЗК е установила, че доставчикът на електроуредите и търговците на дребно са координирали цените за препродажба, което ограничава конкуренцията на пазара на търговия на дребно с домакински електроуреди от среден към висок и от висок клас на територията на страната. „Миле България“ ЕООД е изпращалo ценови листи и инструкции за промоционални активности, които са имали задължителен характер, вследствие както на упражнен натиск и контрол за спазването им, така и на стимулиращи мерки. Целта на това споразумение е била да се премахне ценовата конкуренция между търговците на дребно и да се ограничи свободата им да определят независимо цените, на които предлагат стоките, като резултат на конкурентния натиск на пазара.

Само при наличие на автономия на предприятията при вземане на решения относно цените, на които да продават, може да се очаква провеждането на ефективен конкурентен процес на пазара - подчертава КЗК и допълва, че при наличие на такова споразумение търговците са лишени от възможността да намаляват цените като реакция от ценовия конкурентен натиск, което от своя страна лишава и крайните потребители от възможността да получат по-благоприятна цена.

Поведението представлява забранено споразумение както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като същото може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки.

В рамките на производството КЗК си е сътрудничила с Европейската комисия и е съгласувала решението си, както изисква Регламент (ЕО) № 1/2003 относно изпълнението на правилата за конкуренция, предвидени в чл.101 и чл.102 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС).

Решението може да бъде обжалвано пред Административния съд – София област от страните и от всяко трето лице, което има правен интерес, в 14-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика