КЗК предяви твърдения за злоупотреба с монопол на ЧЕЗ

OFFNews 17 февруари 2015 в 10:36 4252 1

Комисията за защита на конкуренцията предяви твърдения за злоупотреба с господстващо положение на "ЧЕЗ Разпределение България".

Злоупотребата се изразява в необосновано забавяне сключването на договор за покупко - продажба на енергийни съоръжения за присъединяване, изградени по реда на Наредба 6 от 2004 г. за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи (отм.), респективно чл. 21, т. 5 от Наредба 6 от 2014 г. за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към преносната или към разпределителните ел. мрежи. Злоупотребата може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите, се казва в съобщението на КЗК.

Твърдението означава, че ЧЕЗ не са изкупили построени от инвеститори съоръжения, както са длъжни по закон.

Твърденията са предявени с определение на КЗК №148 от 12 февруари.

Производството е образувано по искане на директора на "Приста Ойл" Пламен Бобоков.

Тази злоупотреба може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите, пишат от КЗК.

Определението не е публично достъпно. То е изпратено на двете страни. Предстои получаването на писмени възражения в КЗК и заседание на Комисията, на което те да бъдат изслушани. КЗК ще вземе окончателно решение до 14 дни след заседанието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!