Концесии да се дават за по век, предлага Данов

Последна промяна на 04 февруари 2014 в 17:59 1524 13

Иван Данов

Снимка БГНЕС (архив)

Срокът на концесиите да се вдигне от 35 на 99 години, предлага министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Тази идея лансира днес министърът пред журналисти. Мотивът му е, че този срок е по-познат на инвеститорите по света. Според Данов сегашният Закон за публично-частното партньорство трябва да се отмени, защото спира подобен тип партньорства.

Данов съобщи, че продължава работата по „четири големи проекта“ на големи чуждестранни инвеститори в България, но инвеститорите си остават мистерия – министърът за пореден път отказа да ги назове. "Нещата се случват малко по- бавно, просто административната машина си има правила, по които работи, и те трябва да се спазват", каза той.

Черноморието с кадастрални карти до края на 2014

Десет милиона лева ще бъдат инвестирани в изработването на кадастрални карти през тази година, припомниха от Министерството на инвестиционното проектиране. В момента Агенцията по геодезия, картография и кадастър, която е на подчинение на МИП подготвя търговете. Възлагането ще започне с територии по Южното Черноморие - в общините Приморско, Царево, Бургас, Несебър и Созопол, обяви главният секретар на Агенцията по кадастър Мариа Пирянкова.

Ще бъде възложено изработването на кадастрална карта и на Костинброд, както и на осем столични района, които все още са без кадастрални карти. Всички те, заедно с картите на Добрич и Варна, попадащи в зоната от 2.5 километра по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, ще бъдат готови до края на тази година, обеща Пирянкова.

В случай на допуснати грешки в кадастралните карти по вина на изпълнителните, те ще трябва да отстранят за своя сметка в срок от 2 - 5 години, каза тя.

Започва проверка на обществени сгради

След проверката на големите търговски обекти в края на миналата година, сега Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) се насочва към обществените сгради - училища, детски градини, болници и културни институти, съобщи Данов. Министърът уточни, че не става дума за наказателна операция. Трябва да се провери състоянието на сградния фонд и ако има изменения и нарушения, своевременно да се предприемат мерки за обезопасяване, каза той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.02 2014 в 10:58

Що само за век, за по три давайте, ама направете санджаци по - добре, що да се хабите за едни плажове...

04.02 2014 в 23:22

донмикеле, прав си, ИДИОТИТЕ са ни проблема- и тия, които са на власт,и най- вече тия, които ги слагат на власт.

04.02 2014 в 22:33

Абе ако щете да им сервирате задниците на народа на тия инвеститори и да не ги задължавате да плащат данъци изобщо, докато ги изнудвате да ви плащат под масите - няма да инвестират.

Малоумни управляващи....дойде ли бсп на власт не само хората не отварят нов бизнес (било инвеститори или не), ами им се налага да затварят и да се изтеглят.

Питайте всеки среден и голям работодател - изнудването започна от ден ПЪРВИ.

После как да има работни места извън лафка и тв7?

04.02 2014 в 21:33

Не е проблем да си само идиот.
Проблем става, когато се даде власт на идиота.

04.02 2014 в 20:46

Дайте сичко на концесия на Четвъртия Хилядолетен Райх. Пиндустанците без това няма да се кротнат.

04.02 2014 в 19:59

Концесии за срок от един век?Ха, защо да си играем на дребно, дайте направо за пет века.Какво толкова, вече имаме такъв опит......

04.02 2014 в 19:02

Този или е пълен олигофрен или му е обещана от някъде мазна комисиона да лобира.

04.02 2014 в 18:28

Абе , тези КОМУНЯГИ са пощуряли !!!

04.02 2014 в 18:15

Драги десни, любима средна класа. До сега ни подпомагахте философски и морално. Но ще се наложи да ни подкрепите и финансово. Ние имаме дългове, направихме прибързани вложения. И не може да плащаме въобще данъци. Благодарни сме, че подкрепяхте плоският данък и ниският данък, особено за бизнеса. Но бедните, са бедни, и няма как да ги натоварим с още вземания. Направихме здравеопазването платено, и големи акцизи, защото трябваха да се компенсират ниските данъци за нас. Сега е ваш ред, да дадете, докато ние оцелеем. Ще изтърпите, трябва да запазим едрият капитализъм, за да не дойде комунизма. Нашето съществуване, е гарант за бъдещето на капитализма.

04.02 2014 в 18:14

Сред най-известните научни публикации на Милтън Фридман е "Теория за функцията на потребление", в която доказва, че не настоящият доход, а очакваният доход през целия живот влияе на потреблението на хората. Друг принос на Фридман е т.нар. монетаризъм - твърдението, че печатането на пари е причина за инфлация, че инфлацията не помага за борба с безработицата и че парите трябва да са стабилни. След 60-те години едновременното проявяване на инфлация и безработица доказва теорията му и слага началото на края на господството на кейнсианските възгледи, които не могат да обяснят какво се случва. Само, че.. Кейнс не е имал предвид такава инфлация, той е боравил с понятие за стокови, златни пари. Лъжат, лъжци са десните.

Кейнс не е имал предвид такава инфлация, той е боравил с понятие за стокови пари, златни пари. След 1960те настава инфлация заради липса на златен стандарт. Петрола при златния стандарт е бил към 3 долара, арабите вярват на златото, и си остават на такъв стандарт. Знаем какво става с петрола, а когато златото се снишава след персийската криза, понеже Кувейт харчи авоарите си, петролът поевтинява, макар да горят кладенци.. Дефлацията води до намаляване възможностите за връщане на кредит - който е в твърда номинална цена. При валутен борд, стоковото повишаване на цените е полезно - ако се вдигат заплатите, така кредитите ще се плащат по-лесно. А ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ НЯМА ДА НАРАСНАТ ПРАВО ПРОПОРЦИОНАЛНО НА ДОХОДИТЕ, ЗАЩОТО РАБОТНИЦИТЕ НЕ ВЗИМАТ 100% ОТ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ, В БЪЛГАРИЯ РАБОТНИЦИТЕ ВЗИМАТ САМО 20%, А В ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СТРАНИ 50%.

През 1937 г. Милтън Фридман започва да работи в Националното бюро за икономически изследвания като асистент на друг бъдещ нобелист - Саймън Кузнец. С него работят по изследване върху доходите от свободни професии, в което доказват, че въвеждането на лицензиране на лекарите води до ограничаване навлизането в професията, намалява конкуренцията и увеличава таксите за лечение. Значи за Фридман, оня циганин дето лекуваше без образование - е гений. Да позволим ли бедните да се възползват от лоши специалисти, . . ? за крив шев може. . на евтина дреха, но за това от което ти зависи живота??


Сега искат ниско ДДС??Да.. но ние сме избрали 10% пряк данък, и 20% ДДС.. В европата е обратно.. не може от всичко по много на най ниска цена-- къде го дават..Буржоазните икономисти - десните - неолибералите, изчисляват производителността на трудът - по това колко долари се падат на зает в селското стопанство, като се смятат заетите в този сектор, и колко е произвел, БВП от селско стопанство се дели на заетите в селското стопанство. Ако на немец зает в селското стопанство се падат 100 000 долара, на българин 10 000 долара, на африканец 1000 долара. Значи немците са 100 пъти по-производителни от африканците, а спрямо нас - са 10 пъти. Една диня в Япония струва 50 долара. БЕЗПЛАТЕНИ ОБЕДИ НЯМА.

Искат 10% данъци, добре, но направете ДДС да е 25% - като тези 5% отгоре да отиват за малък семеен бизнес - за производство и търговия с български стоки. Нека хората да въдят овце, говеда, плодове, зеенчуци.. И храните ще поевтинеят, и в семействата всички ще работят, и ще има потребление.. ДРУГОТО Е ЛУДОСТ.. ШИБАНА ЛУДОСТТ.. СТИГА СТЕ ХРАНТУТИЛИ КОРПОРАЦИИТЕ!!!?? ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ПЛАТЕНО И АКЦИЗИТЕ ОТИВАТ ЗА ДА ПОКРИВАТ БЮДЖЕТНИЯТ ДЕФИЦИТ - ПРИЧИНЕН ОТ НИСКИТЕ ДАНЪЦИ ЗА БОГАТИТЕ, И НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ. АМАН.. АМАН.. НО ВИДОВ ДЕН ИДВА.. ВСИЧКО Е МАТЕМАТИКА, А ТЕ СЕ ПОДИГРАХА С МАТЕМАТИКАТА.


Производителността на трудът в България е ниска, заради старо ноу хау и машини. Но и заради дейности свързани с производство на ниска добавена стойност, спрямо развитите икономики. Това се дължи на ниските заплати, което кара дори едно семейство да не работи във фурната си, или на земята си, а да наема евтина работна ръка. Като ниските заплати са фактора, българите да не се възползват от сектора на услугите, и този сектор да е по-малък от този на развитите икономики. Разбира се, по-развитите икономики взимат добавена стойност и от кредитите - което е увеличение на потреблението. Иначе, реално българският работник прави БВП - 40 000 долара, а немският работник - 80 000 долара, реален БВП. Което значи че стандарта на българина, трябва да е равен на стандарта на работник в Германия - взимащ два пъти по-малко от средната заплата. Ако минималната заплата в България е 25% от БВП на зает, ще станем развита икономика. Номиналното БВП на зает в България е 38 000 лева.