Концесии да се дават за по век, предлага Данов

OFFNews 04 февруари 2014 в 17:59 2393 13

Иван Данов

Снимка БГНЕС (архив)

Срокът на концесиите да се вдигне от 35 на 99 години, предлага министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Тази идея лансира днес министърът пред журналисти. Мотивът му е, че този срок е по-познат на инвеститорите по света. Според Данов сегашният Закон за публично-частното партньорство трябва да се отмени, защото спира подобен тип партньорства.

Данов съобщи, че продължава работата по „четири големи проекта“ на големи чуждестранни инвеститори в България, но инвеститорите си остават мистерия – министърът за пореден път отказа да ги назове. "Нещата се случват малко по- бавно, просто административната машина си има правила, по които работи, и те трябва да се спазват", каза той.

Черноморието с кадастрални карти до края на 2014

Десет милиона лева ще бъдат инвестирани в изработването на кадастрални карти през тази година, припомниха от Министерството на инвестиционното проектиране. В момента Агенцията по геодезия, картография и кадастър, която е на подчинение на МИП подготвя търговете. Възлагането ще започне с територии по Южното Черноморие - в общините Приморско, Царево, Бургас, Несебър и Созопол, обяви главният секретар на Агенцията по кадастър Мариа Пирянкова.

Ще бъде възложено изработването на кадастрална карта и на Костинброд, както и на осем столични района, които все още са без кадастрални карти. Всички те, заедно с картите на Добрич и Варна, попадащи в зоната от 2.5 километра по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, ще бъдат готови до края на тази година, обеща Пирянкова.

В случай на допуснати грешки в кадастралните карти по вина на изпълнителните, те ще трябва да отстранят за своя сметка в срок от 2 - 5 години, каза тя.

Започва проверка на обществени сгради

След проверката на големите търговски обекти в края на миналата година, сега Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) се насочва към обществените сгради - училища, детски градини, болници и културни институти, съобщи Данов. Министърът уточни, че не става дума за наказателна операция. Трябва да се провери състоянието на сградния фонд и ако има изменения и нарушения, своевременно да се предприемат мерки за обезопасяване, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!