След решението на КС: Сами избираме кои дългове към хазната да платим

Александра Маркарян 06 февруари 2014 в 14:06 3042 3

Данъци с отстъпка ще се плащат по стария ред.

Граждани и фирми отново ще могат да избират кои публични задължения да погасяват. Сега при превод по единната сметка на НАП парите отиват автоматично за най-старото задължение и човек не може например да плати здравните си осигуровки, преди да е изчистил по-старите си данъци.

Промяната ще бъде направена след решението на Конституционния съд от 4 февруари, което отмени единната сметка на НАП и режимът за автоматично плащане на задълженията. Те бяха заложени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс в края на 2012 г. и влязоха в сила от 1 януари 2013 г. по инициатива на тогавашния финансов министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков.

С решението си, взето след искане на 49 депутати от 41-ото НС, съдът обяви текстовете за противоконституционни. Мотивите на КС бяха публикувани днес.

"Министерство на финансите и НАП ще предложат до дни промени в данъчно-осигурителната сметка в съответствие с решението на Конституционния съд, обявено вчера. Експертите на двете ведомства са подготвили няколко варианта, като при всички тях е предвидена възможността граждани и фирми да могат да избират вида на публичните си задължения, които плащат", се казва в прессъобщение на Министерството на финансите и Националната агенция за приходите.

В началото на следващата седмица различните варианти ще бъдат обсъдени на среща с работодателските организации и синдикатите, след което избраният от тях ще бъде внесен в Народното събрание.

От МФ и НАП уточняват, че плащанията на данък общ доход с 5% отстъпка до 10 февруари и вноските за данъка върху ДДС до 14 февруари ще се извършват по сегашния ред, т.е. чрез единната сметка на НАП.

Причината е, че решението на КС още не е влязло в сила. Това ще стане през втората половина на февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!