Комисията прие актуализацията на бюджета за здраве

Георги А. Ангелов 10 септември 2021 в 10:42 1529 0

Снимка OFFNews

Парламентарната комисия по бюджет и финанси реши, че продължава да подкрепя балансираната таблица на бюджета на Касата. Това стана на извънредно заседание тази сутрин. Второто четене в пленарна зала ще продължи в 14 часа

Една от малкото днешни промени а са допълнителни 2 млн. лв за зъбни протези, които ще бъдат осигурени от резерва на касата предвиден в актуализацията.

До днешното извънредно на комисията се стигна след като вчера на заседание на парламента, което продължи над 13 часа, се приеха текстове, предложени от БСП и "Демократична България", които не са изчислени в първоначалните
разчети на служебния кабинет и бюджета се оказа на дефицит.

Първоначално допълнителните пари в бюджета на касата трябваше да бъдат близо 135 млн. лв. 29 млн. лв. от тях обаче отпаднаха след като се прие индексацията на пенсиите да започне на 25-и декември, вместо от 1 октомври, тъй като държавата щеше да плаща повече за осигуровки върху увеличените пенсии. До 25 декември социалните плащания ще са върху плаща 300 лв. минимална пенсия, а не върху разчетените при увеличена пенсия от 370 лв. Върху 120-те лв бонуси., които ще получават пенсионерите допълнително до края на годината, не се плащат такива вноски.

20,465 млн. лв. са допълнителните пари по трансграничните плащания за лечение в чужбина. Тези пари не се плащат на момента, в които пристигат при нас, така че този раздел е балансиран и до края на годината нямаме нужда, защото сме в рамките на бюджета. Освен това те са от здравноосигурителните вноски, те не са трансферни, обясни шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

Според министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров заложеният финансов ресурс от 220 млн. лева в актуализацията на бюджета е напълно достатъчен за функциониране на здравната система и за посрещане на разходите от задаващата се поредна вълна от Covid.

Снощи, по време на обсъждането на актуализацията на НЗОК в пленарна зала парламентарните групи на ИТН, ДБ и ИБГНИ напуснаха пленарна зала и трите формации дадоха съвместен брифинг в НС. Те заявиха, че ГЕРБ, БСП и ДПС използват актуализацията на бюджета на НЗОК като "спирачка" за започването на съдебната реформа.

"В момента ГЕРБ, БСП и ДПС правят разходи за пари, които ги няма", заяви Тошко Йорданов от ИТН. Той заяви, че трите партии са напуснали залата, за да намерят начин да ги спрат. "Това е все едно да Ви дойдат в къщата, да ви вземат парите и после да ви питат защо не може да си нахраните децата", заяви той. Според него по този начин ще се блокира следващият кабинет.

Комисията по бюджет продължава с второ четене на актуализацията на държавния бюджета. Той трябва да бъде променен, тъй като при окончателно приетата актуализация на Държавното обществено осигуряване се натоварва държавния бюджет със 115 млн. лв. допълнителен трансфер към ДОО. Според служебният министър на финансите Асен Василев това няма да е проблем. "От юли месец имахме окончателните данни за юли и август, предварителни данни за първата седмица на септември. Вече сме идентифицирали допълнително 300 млн. лв. приходи, които могат да бъдат използвани. Тези 115 млн. лв. се покриват от допълнителните 300 млн. приходи", каза вчера Асен Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови