Quantcast

КНСБ: Над 2 млн. българи живеят в бедност

OFFNews Последна промяна на 25 януари 2016 в 13:10 3177 5

Снимка Архив

Над 2 млн. българи живеят под прага на бедността, а 2242 лева са били нужни за издръжката на 4-членно семейство през последните месеци на 2015 г., показва изследване на КНСБ.

„560,55 лв. са необходими на човек в едно 4-членство домакинство от две деца и двама родителите”, съобщи Виолета Иванова от Конфедерацията на независимите синдикати в България, цитирана от "Фокус".

Линията на бедността за последното тримесечие на 2015 г. е 296 лева, като с този доход на човек живеят около 30% от семействата у нас, равняващи се на 2.2 млн. души.

С общ доход на едно лице от домакинството от 296 до 561 лева са 48% от населението или над 3,5 милиона души.

Средната заплата в страната се е увеличила със 7.8% спрямо същия период на 2014 г., но броят на наетите на работа е отбелязал ръст от едва 0.9%. Забелязва се задълбочаване на социалните неравенства между областите. В 10 от 29 области размерът на средната работна заплата представлява 75% от СРЗ за България. София остава лидер в това отношение със средно 1189 лева и най-висок темп на нарастване в размер на 11%. 

Видин, Благоевград, Хасково и Силистра са областите с най-голяма концентрация на нископлатени работници.

Според изследването през последното тримесечие на миналата година има спад от 0.5% на издръжката за живот, а годишното намаление е в размер на 0.1%. Тези данни показват, че в България продължава да се наблюдава дефлация и задържане на потреблението.

Иванова обясни, че основен фактор за понижението е спадът в цените на горивата, който в България се равнява на 11.6%. Това е породило намаление на цената на топлоенергия със средно 15%, което от своя страна е намалило част от разходите на населението.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.01 2016 в 13:53

"но левият дувар е облепен с дебел дунапрен и не можеш да си счупиш главата"

много зависи. при ексцесии като тия на полпот или разните чегевари става толкова страшно, колкото и след обгазяването в бопал.

Само един лек има - образование и свобода на мисълта. Нищо друго не помага.

25.01 2016 в 13:50


@уточнител по принцип си прав,но левият дувар е облепен с дебел дунапрен и не можеш да си счупиш главата,докато в десния ,ако се треснеш яко няма да станеш.Единият процент най-богати жители на планетата притежават повече от останалите 99 процента, обяви глобалната неправителствена организация Оксфам (Oxfam).
Пропастта между най-богатите и останалата част от населението на Земята се е разширила драматично през последните 12 месеца, отбелязва хуманитарната група с централа във Великобритания в доклад, озаглавен "Една икономика в служба на 1-ия процент". Той бе публикуван преди световният елит да се събере в швейцарския курорт Давос от сряда до събота.

Миналата година Оксфам пророкува, че през 2016 г. стойността на имуществото на единия процент най-богати жители на планетата ще надхвърли тази на останалите 99 процента. Тази прогноза обаче се е сбъднала още през миналата година, подчерта неправителствената организация.

Като илюстрация за колосалното увеличаване на неравенството през последните години, Оксфам посочва, че 62-ата най-богати хора на Земята притежават толкова, колкото по-бедната половина от човечеството. Преди пет години за този "баланс" са били необходими "цели" 388 богаташи.

Според Оксфам от началото на този век по-бедната половина от човечеството се ползва от под 1 процент от увеличаването на световното богатство. За сметка на това половината от това нарастване отива при 1-ия процент най-богати жители на планетата.

Оксфам призова участниците в Световния икономически форум в Давос да действат.

"Не можем да продължим да оставяме стотици милиони хора да страдат от глад, когато ресурсите, които биха могли да им помогнат, са в ръцете на няколко души на високо равнище", подчерта организацията в комюнике.

С цел неутрализиране на това увеличаване на неравенството Оксфам призовава по-конкретно да бъде сложен край на епохата на данъчните убежища.

Девет от всеки 10 компании, стратегически партньори на Световния икономически форум в Давос, са представени в най-малко един данъчен рай. Тази система на укриване на данъци не позволява на стотици милиони хора да се измъкнат от бедността, подчертава Оксфам.

Миналата година неколцина икономисти оспориха методологията, използвана от неправителствената организация. Оксфам обаче защити своя метод - да изчислява нетното състояние на хората, като от притежаваните от тях активи извади дълговете им.

25.01 2016 в 13:41

Балкански, това е шуробаджанашки капитализъм в проформа демокрация, както едно време имахме шуробаджанашки проформа социализъм. По същество е една и съща работа, само тия, дето дават парите са други.

Капитализмът е полезен само в силна демокрация, където обществото има как да му седне на врата и да го насили да работи в посока на общия интерес. Социализмът - също е полезен само ако за вредните му залитания има спирачки.

Проблемът на България е, че обществото е разделено според това кой накъде иска да залитне.

Затова ту се удряме в левия дувар - ту в десния.

Такива като тебе и чесновия сте олицетворението на това защо у нас се живее зле ;)

25.01 2016 в 13:34

ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ!

25.01 2016 в 13:31

2242 лева не включват жилищните разноски, предполагам?

Иначе, да, в държава, в която "бизнесът" живее от преразпределение на европомощи, монополен внос и нарязване на соц. заводи за скрап е така, живее се бедно.

Но пък стабилно.