Лукарски шикалкави: Министерството не е регулатор на пазара на горива (обновена)

Ивайло Анев Последна промяна на 22 януари 2016 в 12:31 3675 10

Снимка БГНЕС, Архив

Министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Министърът на икономиката за пореден път избяга от конкретен отговор за цената на горивата у нас и тяхното разминаване с цената на останалите европейски държави, въпреки ниските акцизи у нас.

По време на днешния парламентарен контрол Лукарски обяви, че неговото ведомство няма функцията на регулатор на пазара на горива. По думите му цените на стоките на пазара се определят чрез свободното взаимодействие между търсенето и предлагането.

Той за пореден път прехвърли отговорността по наблюдението на пазара и предприемането на действия срещу възникване на картели върху Комисията за защита на конкуренцията.

„Министерството се грижи за защитата на интересите на потребителите чрез следене на коректното отчитане на зареденото гориво и за качеството на горивата, предлагани в търговските обекти”, допълни Лукарски.

Той отговори и на въпрос на депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров, които го попитаха дали има обосновка цените на горивата у нас да са на стойностите, които наблюдаваме. Според реформаторите за миналата година в световен мащаб цената на петрола е спаднала с 43%, а в България дизелът е поевтинял само 9%.

Той отговори и на въпрос на депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров, които го попитаха дали има обосновка цените на горивата у нас да са на стойностите, които наблюдаваме. Според реформаторите за миналата година в световен мащаб цената на петрола е спаднала с 43%, а в България дизелът е поевтинял само 9%.

"Когато падат или се вдигат цените на петрола, то на крайния пазар това не става автоматично, трябва време", обяви министърът.

"Към 18 януари дизелът у нас се търгува почти на средно ниво в ЕС, а на A95 цената е дори по-ниска от средната в ЕС", настоя Лукарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.02 2016 в 19:57

Четата на най-добрата и най-грозна Пиярка от Драгалевци - Ади Белла, като истинска Баба Яга организира супер ДСБ-троловете си.
Дава им кофи с помия, та като видят името Лукарски, без да четат, за какво става въпрос -

ДА ПЛЮЯТ, ДА ХРАЧАТ, ДА ОБИЖДАТ и да заливат с кофите помия НЕКОМПЕТЕНТНО и БЕЗМОЗЪЧНО.

Кучетата си лаят, керванът си върви.

22.01 2016 в 21:52

Министерството, че няма възможности за пряк контрол е ясно, но поне могат да излязат и да кажат, че има проблем. Ако мислят, че проблем с цените на горивата няма, то нямам какво да им кажа повече освен - оставка!
Лукарски е некомпетентен за министър на икономиката. Всеки път когато му слушам интервю ми прилича на слаб ученик, който се мъчи да си вземе тройката шикалкавейки. Съветниците го школоват и той просто повтаря каквото му казват те. Което само по себе си не е фатално, но явно и съветниците не са много читави. Както преди няколко дни някой каза по телевизията - "Това министерство, ако го затрупа сняг и не работи 5-10 дни, едва ли някой ще забележи."

А за горивата писах в другата новина - ако съумеем да направим реформа само там, така че да имаме конкурентни цени с другите държави, то ще видим реална разлика, която ще се усети от всички вкл. и най-бедните. Социалистите, ако много са се загрижили за неравенството между бедни и богати да четат тук и да взимат идеи.

22.01 2016 в 15:11

"Министерството отдавна работи именно по този начин, като оставя пазара без регулация и контрол" - НЕВЯРНО.

Министерството не се меси не в името на свободния пазар, а за да не разваля рахатлъка и непазарните предимства, осигурени на бранша от поредица правителства преди това. Разгледайте посредниците и потокът на комисионните от Бургас към София, за да не говорите напразно.

Да твърдиш, че пазарът на акцизни стоки у нас бил свободен, е глупост.

22.01 2016 в 13:44

Ще бяга че иначе ако много зняе ще изгърми като тапа на шампанско, че и педераст ще излезе. А като гледам колко му е акъла трудно ще си намери истинска работа.

22.01 2016 в 13:21

Божидар Лукарски стана почетен професор на Харвард
Публикувано на 22.01.2016 в БългарияБългарския министър на икономиката, проф. Божидар Лукарски, произнесе тържествено изявление в медиите, чрез което разпространи своята уникална теория за тъмните материи в световната икономика и тяхното отражение в България, за която теория получи титлата почетен професор на Харвард и е предложен за Нобелова награда по икономика. Ето и самото изявление:

„Трогнат съм от вниманието което световните икономически центрове обърнаха на моята теория за тъмната материя в икономиката и съм благодарен на България, че ми даде възможност от най-високо място (министерския пост) да изуча тези малко познати в световната история на икономиката явления. Както знаете почти в целия свят спада в цените на петрола доведе до редица положителни последици в икономическата сфера, като ръст на потреблението и спад в цените на всички стоки. Изключение правят само страните производителки на петрол и ние. Що се отнася до страните производителки на петрол, причините за негативните последици при тях са ясни, но не са толкова ясни за нашата държава.

Голяма част от българското население е уверено, че понижението на цените на петрола ще доведе до спад в цените на горивата и от там на всички останали стоки. За мен като икономист е ясно, че това няма как да се случи, защото много от моите приятели ще трябва да намалят печалбите си и ще дадат лош пример на българските граждани, че цените освен да се покачват могат и да падат, което явление, дори Адам Смит в своя труд „Богатството на народите“ определя като противоестествено, защото невидимата ръка на пазара, което хване – го вдига, а не го сваля.


Едно необмислено сваляне на цените на горивата в България, ще повлияе изключително негативно на българската икономика и на свързаните с икономиката политически кръгове, тъй като ще намали драстично външното финансиране на политическите партии. Освен това то ще разхайти българските граждани, тъй-като ще възроди надеждата за светло бъдеще, много българи ще се втурнат да купуват по-евтините стоки, ще спрат да теглят бързи кредити, тъй като парите ще им стигат за повече неща и много други мои приятели, които имат много пари, но не знаят какво да ги правят, понеже са по-прости от мен, ще изреват на умряло, тъй като се хванаха с бизнеса с бързите кредити.

Разбира се има и редица други обективни причини, които не позволяват спад в цените на горивата и стоките в България, а именно, че България отскоро е напълно енергийно независима страна, и не внасяме петрол от където и да било, защото 90% от нашата енергия идва от възобновяеми източници, а останалите 10% от американските марици. Освен това почти всички автомобили в страната са електромобили, а които не са са хибриди, имаме и тролеи и трамваи задвижвани на ток, а влаковете ни отдавна са само електрически. Останалите превозни средства са от така наречените био-превозни средства, а именно задвижвани с животинска тяга или с човешка сила на гръб.

От всичко което изброих до тук, сигурен съм моите съграждани разбраха защо не бива да очакват и да си мечтаят дори за евентуално понижение цената на каквото и да било. Това обаче, бързам да ги предупредя, не означава, че могат да очакват повишение на заплатите, защото на фона на спада в цените на петрола подобно действие е немислимо и ще бъде санкционирано от Европейската комисия, която и без това си търси на кого да си го изкара, а аз не желая да ми пилят на главата. Освен това ако се увеличат заплатите, моите приятели с много пари пак ще завият на умряло, защото отново ще намалеят желаещите да теглят бързи кредити, а и бизнеса ще фалира, и Бойко ще ми начука канчето, защото няма да има икономически ръст, понеже увеличението на заплатите ( с изключение на депутатските ) е основна причина за забавянето на икономическия растеж.“

22.01 2016 в 13:09

Този помияр, както и помиярите около него, вкл. любимия ни десен Каролев-Камен, няма други стремежи, освен да се нагуши от държавното.

През оная работа му е за подозренията.

22.01 2016 в 13:02

В стремежа си да изчисти всякакви подозрения този помияр трябваше да съдейства да бъдат разкрити всички "ТАЙНИ" около акцизните складове!
А не депутати да питат, а гоРАН-оff да им отказва информация!

22.01 2016 в 13:00

"министерството трябва да работи в посока на осигуряване на ПАЗАРНА СРЕДА, която регулира цените по естествен път"

Министерството отдавна работи именно по този начин, като оставя пазара без регулация и контрол. А както знаем още от класиката на Адам Смит (пък и от всеки друг читав учебник по микроикономика) всеки "свободен пазар" без регулация в крайна сметка свършва като монопол или олигопол.

У нас просто процесът е завършен и пазарът е свободен докрай.

Аааа, вие не щете монопол, щот малко скъпо излиза? Е тогава има регулации и пазарът не е свободен.

22.01 2016 в 12:48

Свободен пазар е възможен, само когато данъчните складове за горива не са 80% собственост на Лукойл.
http://novanews.novatv.bg/news/view/2015/09/03/122951/%D0%BA%D0%B7%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%B0% D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%BA%D0% BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-% D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-/
На #КОЙ не му изнася да има свободен пазар.

22.01 2016 в 12:39

Не се прави на дръж ми шапката. Министерството не е регулатор, но министерството трябва да работи в посока на осигуряване на ПАЗАРНА СРЕДА, която регулира цените по естествен път. СВОБОДЕН ПАЗАР е невъзможен при КОРУМПИРАНА СЪДЕБНА СИСТЕМА. Начинът Лукарски да помогне на пазара бе да подаде оставка в подкрепа на Христо Иванов. Уви предпочете да се качи на свинския band wagon.