Китайските карти ще се приемат навсякъде в България

OFFNews 06 юли 2018 в 16:11 3068 1

В присъствието на българския премиер Бойко Борисов и китайския премиер Ли Къцян, Българската Национална Картова Схема и UnionPay International подписаха в София Меморандум за сътрудничество, с цел стартиране на проект за осигуряване на приемане на чип картите на UnionPay на всички ПОС и АТМ терминални устройства в България, както и обслужване на безконтактната им технология.

Споразумението на практика се очаква да стимулира рязко посещенията на китайки туристи у нас, които ще могат да плащат навсякъде без да е необходимо да обменят пари в чейндж бюра, да губят средства от валутни разлики и да държат значителни суми в брой.

Двете страни също така обсъждат потенциално сътрудничество за издаване на ко-бадж карти - карти с две съвместени марки: UnionPay и Bcard, осигурявайки възможност на членовете на Българската Схема да издава карти Bcard с по-широко международно приемане.

Това сътрудничество се постига в контекста на все по-задълбочаващото се партньорство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и е в списъка на резултатите от двустранното споразумение между Поднебесната империя и България. 

От създаването на Механизма за сътрудничество Китай-ЦИЕ (Сътрудничество "16+1“) през 2012 г., сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа в различни области, включително инвестиции, търговия и туризъм, започна да бележи бърз растеж. В продължение на тази тенденция, UnionPay International си сътрудничи с големите институции в региона, за да ускори експанзията на бизнеса.

Досега UnionPay присъства в 12 от 16-те страни от ЦИЕ. В България, една от водещите страни в Сътрудничество "16+1", платежните карти UnionPay се приемат на ПОС терминално устройство в някои търговски центрове и специализирани магазини, посещавани от туристи.

С установяването на това сътрудничество, усилията на двете страни са фокусирани в три аспекта: първо, картодържателите на UnionPay, посещаващи България, ще могат да плащат и теглят в брой, като ползват картите си, а в бъдеще, когато стане възможно активирането на услугата QuickPass на UnionPay чрез съответното мобилно приложение, да извършват мобилни плащания „tap-and-go“ (натисни и продължи).

Второ, двете страни могат съвместно да издават ко-бадж UnionPay - Bcard карти локално, разширявайки ползването на карти Bcard извън България, в 169 страни и региони с покритие на терминалната мрежа на UnionPay.

Трето, двете страни могат да си сътрудничат по-нататък при въвеждане на иновативни плащания включително онлайн плащания, плащания с QR код и продукти „електронен портфейл“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

06.07 2018 в 16:20

....първо дойдоха руснаците,после американците,сега идат китайците.....

Българино,помни,докато ти висиш в Интернет,китайците се размножават...