КФН от години предлага таксите в пенсионните фондове да бъдат намалени на 3%

От високите такси осигурените губят 20% от партидата си, твърдят от регулатора

Нели Чолашка 21 януари 2015 в 17:41 5074 2

От три години Комисията за финансов надзор (КФН) предлага със закон да бъдат намалени с 40% таксите, които пенсионните фондове събират от осигурените. Така максималната такса ще е 3%.

Това обяви зам.-председателят на КФН Ангел Джалъзов на дискусия в парламентарната социална комисия днес между депутатите, представители на фондовете, на КФН и на НОИ.

Той напомни, че един от най-чувствителните проблеми е размерът на таксите в частните пенсионни фондове -  до 5% първоначална такса върху всяка вноска и до 1% върху всяка инвестиция. Всички фондове, без един, налагат максималната такса.

Джалъзов уточни още, че предложението е за постепенно намаляване на таксите за период от 4-5 години и напомни, че от 2017 г. вноската в универсалния пенсионен фонд ще се увеличи от 5% на 7% и това съответно ще увеличи номиналните приходи от таксите на фондовете.

По изчисления на КФН при сегашните такси за 40 години парите в партидата на всеки осигурен намаляват с 20%. Това намаление обаче е спрямо сумата, която биха получили осигурените, ако нямаше никакви такси, а фондовете се издържат основно от тях.

Това са некоректин изчисления, обяви София Христова, изпълнителен директор на пенсионен фонд "Алианц". Тя напомни, че няма дейност, която няма цена и попита защо КФН събира такси за дейността си, след като може и без такса.

Даниела Петкова, директор на фонд "Доверие" обяви, че не е вярна информацията, че пенсионните фондове имат отрицателна доходност. По думите й от 2002 г. средната доходност е положителна и е 0.5%. Тя отрече и информацията, че заплатите в на Управителните съвети на пенсионните дружества са 200 хил. лв.

Парите в пенсионните фондове ще се окажат най-добре управляваните пари, коментира Петкова.

Частните пенсионни дружества не са имали пари на депозит в КТБ, защото банката не е отговаряла на рейтинговите изисквания. Това пък уточни обяви Анастас Петров, изпълнителен директор на пенсионен фонд ING.

Зам.-председателят на КФН Джалъзов обяви, че всички 9 пенсионни фонда имат инвестиции във финансови инструменти на КТБ за под 1 промил от всички активи (активите им са общо 8 млрд. лв.)

КФН предлага и с промени в законите да се засили надзорна рамка и разширяване на дефиницията за свързани лица. 

На въпрос на депутатката от ГЕРБ Светлана Ангелова защо досега предлаганите промени за намаляване на таксите и регулацията не са приети, Ангел Джалъзов й напомни, че КФН няма законодателна инициатива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!