Реалната доходност на универсалните пенсионни фондове е +0.46%

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2015 в 17:14 5088 3

Дори и при сегашните такси на пенсионните фондове доходността не е отрицателна, а положителна.

Това заявяват от Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници и Българската асоциация на управляващите дружества в отворено писмо до медиите и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Поводът за него е изявление на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) и на медийни публикации.

Стоянова бе един от основните защитници на приетите в последния момент законови промени, които дават възможност парите за втора пенсия, трупани в частни пенсионни фондове на родените след 31 декември 1959 г. да се прехвърлят в Националния осигурителен институт. В частните фондове се отделят 5% от вноската за пенсия в лична партида на всеки осигурен. В сериозно задлъжнелия НОИ няма лични партиди, а постъпващите средства отиват за плащане пенсиите на сегашните пенсионери. Спорната поправка бе договорена в неделен ден между премиера Бойко Борисов и лидерите на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа". Работодателските организации бяха изолирани от разговора. Предварителни дебати нямаше. Коалиционните партньори се обявиха и гласуваха "против", но въпреки това промените бяха прокарани.

Преди  дни Стоянова заяви, че доходността на универсалните пенсионни фондове е отрицателна в последните 12 години. Една от причините е във високите такси на фондовете, според публикации. В тази връзка днес от Реформаторския блок поискаха намаляване на таксите за управление на парите от сегашните до 5% до 3 или 2%.

В отвореното писмо се изнасят данни, според които номиналната доходност на УПФ на годишна база за периода от 01.04.2002 г. до 31.12.2013 г. е +5.56% (пет процента и петдесет и шест базисни точки), а реалната нетна доходност на УПФ на годишна база след приспадане на всички такси и удръжки, събирани от пенсионните дружества, и коригирана с ефекта на инфлацията, за периода от 1 април 2002 до 30 септември 2014 г. е +0,46% (четиридесет и шест базисни точки).

В писмото се уточнява, че изчисленията са извършени въз основа на:

- статистиката на Комисията за финансов надзор (КФН) относно резултатите от дейността по допълнително пенсионно осигуряване за всяко едно тримесечие, включено в периода от 01.04.2002 до 30.09.2014 година, публикувана на интернет-страницата на КФН (относно брутните постъпления от осигурителни вноски в УПФ, начислени и изплатени суми от УПФ на осигурени лица и техни наследници, и нетната стойност на активите в края на периода);

- статистика на НСИ относно индекса на потребителските цени за периода 1 април 2002 - 30 септември 2014 г. (относно инфлацията за цитирания период);

- данни за годишната немодифицирана доходност на УПФ от интернет страницата на КФН в раздел "Статистика и анализи на Осигурителен пазар" (относно номиналната доходност на УПФ на годишна база).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.01 2015 в 11:58

На Менда лъжите лъснаха за пореден път, то е ясно. Оня ден разправяше за отрицателна. А в НОИ каква доходност има? Щото там направо ти вземат парите, харчат ги и после гласуват колко да ти е пенсията. Айде, не мерси. Вместо да се чудят как да клатят частния фонд, да намерят начин да си оправят държавните фондове и дупките в бюджета.

13.01 2015 в 23:19

+0,46% ?????? тия ебават ли се? На луди ли се правят?

Това те са си го сметнали сами забележете!!! т.е. където е могло малко да излъжат са излъгали много.

Това сигурно е станало положително с дефлацията от последния месец. Ако просто нямаше дефлация тия мангали щяха да са на загуба!!!

Ебаси измекярите....ама така е от 8 милиарда дето има вложени при тях те всяка година прилапват 1 % такси т.е. 80 милиона отиват при тях от съществуващите пари и още от новите вноски 5% т.е. от близо милиард взимат още 50 милиона т.е. говорим за 130 милиона годишно дето им подаряваме на измекярите......

А да Ви кажа средната пенсия която ще изплащат по-сегашните сметки е под 20 лева месечно. Максималното ще е под 80 лева месечно независимо каква заплата взимаш, щото има максимален осигурителен праг

13.01 2015 в 22:21

Ако за 12-13 години УПФ са докарали реална доходност едва 0.46%, какъв е смисълът от съществуването им? Хората в банка да си бяха внасяли парите, щяха да натрупат повече и щяха да разполагат с тях по всяко време, а не след като се пенсионират (след има-няма 40 г. трудов стаж). Отделно, че за това време пенсията им от НОИ ще бъде намалена с 25-30%.
Закривай! Колкото по-бързо, толкова по-добре. Аман от паразити!