Каролев и Хърсев: Кредити - в евро, депозити - в лева

ОFFNews 11 юли 2014 в 09:27 12496 6

Владимир Каролев (л) и Емил Хърсев

Снимка Нова тв

Владимир Каролев (л) и Емил Хърсев

Няма опасност за спеспяванията на вложителите в банките, включително на тези в Корпоративната търговска банка (КТБ), коментираха пред Нова тв икономистите Владимир Каролев и Емил Хърсев по повод очаквания днес доклад на БНБ за състоянието на "замразената" банка.

Според двамата паниката е излишна, а БНБ се е справила много успешно със ситуацията.

Икономистите посъветваха потребителите да не обръщат спестяванията си в евро заради страх от падане на валутния борд. "Той е стабилен, а по този начин хората ще загубят доходност от по-ниските лихви на депозитите в евро", обясни Каролев. Затова той и колегата му препоръчаха формулата "кредити - в евро, депозити - в лева". Така потребителите ще плащат по-ниски лихви по кредити и ще имат по-висока лихва по влоговете си.

Груба грешка е да се обръщат спестяванията в евро, категорични са и двамата експерти.

Гарантирам, че валутният борд няма да падне никога и България ще влезе е еврозоната при същия курс лева-евро, каза Каролев.

КТБ

Не е коректно да се каже, че данъкоплатците ще платят сметката на КТБ. Сметката ще я платят първо акционерите. Ще я платят и онези, които евентуално ще искат да купят банката, заяви Емил Хърсев.

Той припомни и случай от чужбина, в който изпаднала в несъстоятелност банка е купена за 1 евро. Инвеститорът в този случай е заинтересован от пазарния дял на банката, поясни Хърсев.

В България няма банкова криза и политиците трябва да спрат да говорят на тази тема. Хората трябва да знаят, че не бива да се редят на опашки пред банките. ПИБ мина истински стрес-тест и го издържа, коментира Владимир Каролев.

"Централната банка се държа много адекватно. Потвърдиха го всички, които разбират от финанси, включително Еврокомисията и МВФ, заяви Емил Хърсев. - БНБ няма грях в тази ситуация. Ние не бива да си мислим, че надзорът е шеф на банковите, те все пак са частен бизнес", добави той.

Агент Карамфил и агент Икономов разнасяли доноси

На въпрос предлагана ли е банкова ваканция като част от мерките срещу паниката, Хърсев отговори, че има двама души - агентите от Държавна сигурност с псевдоними Карамфил (б.р. Владимир Топенчаров-син) и Економов (Румен Гечев, депутат от БСП - б.р.), които са "класически рецидивисти по даване на доноси". Тези двамата ходят и доносничат, посочи Хърсев. 

Преди дни депутати от БСП коментираха, че по време на спешното заседание при президента за мерките за банките, от ГЕРБ са настоявали за банкова ваканция. "Когато се обсъждат едни мерки, се обсъждат всички варианти - ирландски, исландски, кипърски, норвежки сценарий. Чудехме се какво да правим и как да дърпаме спирачката, а после се явяват някакви с нечестни доноси и бълват глупости", заяви още експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!