Калфин: Вярвам на КФН за пенсионните фондове, но вярвах и на БНБ преди казуса "КТБ"

OFFNews 26 януари 2015 в 08:47 4825 4

Ивайло Калфин

"Дали има гнили ябълки сред пенсионните фондове трябва да каже Комисията за финансов надзор (КФН). Моята работа е да вярвам на институциите, включително на КФН, както вярвах и на БНБ преди да стане случая с КТБ".

Това обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин (АБВ) в интервю за Нова телевизия.

Въпросът за стабилността на пенсионните фондове, в които родените след 1960 година задължително се осигуряват за това пенсия стана актуален, след като ГЕРБ набързо прокара в края на миналата година промяна в Кодекса за социално осигуряване, която позволява на хората да си прехвърлят парите за втора пенсия в НОИ.

В петък Министерството на финансите излезе с нов вариант - парите могат да се прехвърлят и от НОИ обратно към пенсионните фондове. За целта парите за втора пенсия на хората, избрали да ги прехвърлят в НОИ, ще отиват не във фонд "Пенсии", който изплаща парите на настоящите пенсионери, а в Сребърния фонд, който е в БНБ. 

"НОИ и пенсионните фондове са две различни системи и прехвърлянето на пари между тях не е най-доброто, но това е предложението на Министерството на финансите, за да успокои хората и най-вече фондовете, че някой иска да им изтегли парите", коментира Калфин.

Той отново каза, че лично той не би си преместил партидата от универсалния пенсионен фонд в НОИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови