"Източването на КТБ пряко се следеше от УС на БНБ. Те не направиха нищо"

OFFNews Последна промяна на 16 април 2015 в 09:30 5393 9

Илиян Зафиров

Снимка Булфото/Стефан Марков

Илиян Зафиров

"В КТБ имаше висш служител на БНБ през цялото време, когато се развиваше това масирано теглене, тези всички масирани атаки, и той имаше пряк достъп до всички движения по сметките на банката, преводите, тоест изтичането на парите от банката пряко се следеше и се докладваше на УС на БНБ. Те знаеха във всеки един момент какво е състоянието на банката и не предприеха абсолютно никакви мерки. Просто наблюдаваха как банката постепенно ще затвори."

Това заяви един от изпълнителните директори на Корпоративна търговска банка Илиян Зафиров - вече обвиняем по делото "КТБ", пред bTV тази сутрин.

На въпрос зависим ли е управителят на БНБ Иван Искров Зафиров отговори: "Последната информация, която г-н Василев изнесе за някакви трансфери за африкански банки не срещна абсолютно никаква реакция, което мен ме навежда на мисълта, че там трябва да има нещо. Не знам за какво говори г-н Василев. Точно този тип информация не я обсъждам. Предпочитам тези неща да не ги знам, защото, първо, не мога да напусна територията на страната и ако знам това, което г-н Василев знае, може да ме намерят в някой храсталак или в някой язовир".

Прогнозата му за бъдещето на КТБ бе следната:

"Банката ще бъде изкупена от държавната Българска банка за развитие и след това препродадена като предприятия на когото трябва и за колкото трябва. Най-големият кредитополучател на ББР знаете ли кой е? Фирми на Делян Пеевски. Оттам нататък министър Горанов също доста активно действа във взаимодействие с ДПС. За мен там се намират хората, които евентуално ще изкупят на безценица активите на банката, които, впрочем, не на оценявани. Другият вариант - ако този не проработи - е синдиците на банката да продават активите "на парче" пак на когото трябва, както досега са продавани всички активи на предприятия в несъстоятелност".

А активите са около 20 действащи предприятия с обща печалба 250 млн. евро, 10 хотела, 200 дка терени в София, "на много сериозни места", както и на морето - в Бургас, Варна, на първа линия, и още 7 сгради в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.04 2015 в 21:28

Кажете какво направихте за да попречите да се засекрети делото. Нали сами разбирате че когато делото е засекретено и ни поднасяте откъслечна информация не е възможно на хората да определят сами себе си на коя страна са. В битката ще победи не този който има право, а този който крещи по-силно, а това естественно е Пеев чрез медиите които има. За да ви стане по-ясно, че и съдебната система и прокуратурата е против вас, погледнете резултата - делото е засекретено. СТРОГАТА СЕКРЕЦИЯ Е ГАРАНЦИЯ ЗА ПРИКРИВАНЕТО НА НЕЧИСТАТА СЪВЕСТ. Вие изобщо не се борихте делото да бъде открито. В края на краищата общественния интерес е много по-голям отколкото някакви вътрешноведомственни интереси. Нали разбирате че по този начин чрез засекретяване на делото сте предварително обречени. Въпреки че ни грози държавен банкрут, въпреки че държавата е разклатена, въпреки че потърпевши сме не само ние, но и нашите внуци до девето коляно които ще трябва да плащат. Основния потърпевш в това дело е народа и идните поколения, и те определят дали делото ще бъде закрито или не. Това не е вътрешноведомственно дело и никой няма право да иска засекретяване.

16.04 2015 в 21:26

Ама разбира се, че Василев и неговите подчинени са по-чисти от утринната роса и вината не е у тях. Съд до дупка за тези престъпници, които ограбиха българския народ.

16.04 2015 в 21:12

Oпаааа, ама БНБ влязоха като надзорен орган много след като фаталните действия бяха финализирани, за да е КТБ това, което е сега.

16.04 2015 в 11:08

Втора година продължават да откриват топлата вода в ктб. Само за дебеланко и тиквичката не са се сетили още

16.04 2015 в 10:17

Вече и малките деца знаят, че Искров и компания са вземали по 200 000 - 300 000 евро на проверка, за да си затварят очите...

16.04 2015 в 10:03

Мошеник!!!Както и всички останали,ама този май ще го осъдят.Хахаха,тези които платихме сметката сме ние.Е,поне някои тумбаци като тоя ще влезнат в панделата,каква утеха...Ей,хора тези трябва да ги изтрепем с камъни,мамицата им.

16.04 2015 в 09:56

ОСТАВАКА, господин Искров!

16.04 2015 в 09:51

A когато БНБ и Искров си затваряше очите за експозициите към свързани лица беше удобно, нали?
Или, когато всички държавни фирми по команда си наливаха парите в тази пирамида пак беше добре?
Що тогава не рИва бе, чичко?

16.04 2015 в 09:41

Забелязахте ли че всички дела които са значими, и които касаят най- голяма част от обществото са засекретени. Умишлените действия на държавни органи и институции, които вредят на държавата и нанасят щети, се прикриват с помощта на съдебната власт, която се крие зад едно дадено и правомощие, и го използва и прилага винаги, когато се касае за прикриване на "наши хора" или пък на погрешни действия на прокуратурата от които държавата е ощетена и които са резултат или от некадърност, или са умишлени. Последният пример за това твърдение е ктб, където можем да кажем че действията на прокуратурата ако не от първостепенно значение, то почти наравно с тези на бнб и играчите които стоят зад тях. СТРОГАТА СЕКРЕЦИЯ Е ГАРАНТ ЗА ПРИКРИВАНЕТО НА НЕЧИСТАТА СЪВЕСТ. Засекретявайте делата господа от правосъдното министерство. Това ще ви осигури фасадната справедливост която сте длъжни да показвате пред обществото.