И средства от професионалните фондове ще се прехвърлят в НОИ

Родените преди 1960 г. също ще избират между частни фондове и общественото осигуряване за втора пенсия

Нели Чолашка 03 февруари 2015 в 15:55 3045 3

Владислав Горанов

И за професионалните пенсионни фондове трябва да има избор, и хората да решават дали осигуровките им ще отиват в частни фондове или в Националния осигурителен институт (НОИ) (в професионалните фондове се трупат допълнителните осигуровки на работещите в I и II категория труд и оттам трябва да им се изплащат парите за ранно пенсиониране).

Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов след среща със социалните партньори, които всеки вторник обсъждат пенсионната реформа при социалния министър Ивайло Калфин.

На днешната среща бяха обсъждани най-новите промени, които предлага Министерството на финансите за възможността да се прехвърлят средства от частните пенсионни дружества към НОИ.

В края на миналата година с бюджета на Държавното обществено осигуряване набързо бяха прокарани промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат хората, родени преди 1960 г., да решават веднъж в живота си дали да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд или в НОИ. Младежите, които тепърва започват работа пък ще се осигуряват директно в НОИ, ако изрично не изберат универсален фонд.

Както обеща, след нова година Горанов предложи много по-мек вариант на реформа в системата. Тя предвижда, че всеки роден след 31.12.1959 г. ще може да прехвърли вноската си за втора пенсия от частен фонд към НОИ, но ако това не му хареса, ще може да се върне обратно. Изборът може да се прави веднъж годишно. За времето, в което човек внася осигуровки в НОИ, първата му пенсия няма да се редуцира. Индивидуалната му партида, натрупана в частен фонд, ще стои в Сребърния фонд. Ако човекът реши да се върне в капиталовата схема, Сребърният фонд ще прехвърли средствата му там.

Вероятно нещо подобно ще бъде предвидено и за Професионалните пенсионни фондове.

Горанов обясни, че правителството няма да отстъпи от идеята хората да имат право да избират между частните фондове и НОИ. Той е разочарован, че на днешната среща не е обсъждан механизмът за прехвърляне, а по-скоро фондовете и някои работодатели отново са настоявали да се запази сегашното положение.

Имаше и гласове за това да се преразгледа пенсионната формула от 2002 г. и да се намалят очакванията към пенсиите от втория стълб, каза още Горанов.

По думите му фондовете вече осъзнават, че няма да могат да осигурят 28% от пенсията, която би била осигурена при 100% осигуряване в НОИ.

Финансовият министър уточни, че предложените от него текстове за промени в КСО предвиждат родените преди 1960 г. да могат да се осигуряват за втора пенсия в универсален фонд вместо в НОИ, ако преценят, че това ще е по-добре за тях.

Той напомни също, че парите от Сребърния фонд ще могат да се използват за подпомагане плащането на пенсиите от НОИ след 2019 година. Правителството засега няма намерение да променя закона и да използва по-рано тези пари, уточни Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!