Депутати ще питат КФН дали е осигурявала "чадър" над някого

Ивайло Анев 30 януари 2015 в 15:11 3308 1

Председателят на комисията по финанси в парламента Менда Стоянова

Комисията по бюджет и финанси в парламента ще поканят членовете на Комисията за финансов надзор (КФН), за да отговорят на депутатите дали са осигурявали "чадър" над някого или не.

Това заяви пред БНТ председателят на комисията Менда Стоянова.

"Най-вероятно това ще се случи до две-три седмици", заяви тя.

Стоянова коментира, че Законът за Сметната палата, който депутатите приеха окончателно вчера, не гони политически цели.

„Гарантирам за това. Коалицията ДПС, БСП и „Атака“ не смени модела на работа на Сметната палата, а само ръководните органи. Ние връщаме сега дейността на одитиращия орган на коловоза на професионализма и то със закон. Сметната палата вече ще действа професионално, а не под диктат“, посочи председателят на Стоянова.

„Учудих се, че в едно проучване 40% от българите заявяват, че не се интересуват от проблема с пенсионната реформа.

Годините минават и всички хора трябва да мислят за пенсионирането. Частните пенсионни фондове не дават информация за доходите на хората в продължение на 10 години“, заяви Стоянова във връзка с публикуваното в четвъртък проучване на „Алфа Рисърч“, според което мнозинството българи остават напълно неинформирани по въпроса за допълнителното задължително пенсионно осигуряване и универсалните пенсионни фондове.

Според нея ситуацията в Гърция ще има положителен ефект за България, защото у нас вече имало добра икономическа среда за гръцките инвеститори.

“Тепърва ще гледаме какво ще се случва в Гърция”, каза Стоянова.

"Гръцките банки у нас са регистрирани по българския закон и се подчиняват на българското банково законодателство и едва ли ще има проблем", коментира още тя.

Според председателя на Комисията по бюджет и финанси кризата в Гърция имала и положителен ефект за България, защото много гръцки фирми са пребазирали седалищата си у нас и внасят данъците си тук.

ПО думите й това би могло да се разшири в следващата година, особено ако СИРИЗА спазва предизборните си обещания.

„Въвеждането на еврото е единственият изход за България да излезе от валутния борд“, коментира още Стоянова и допълни, че това решение не зависи само от България.

„Ние от години изпълняваме изискванията за еврозоната, но все още не сме в чакалнята. Това ще се случи, когато престанем да получаваме подобни евродоклади“, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews