Храните с българска роза могат да се върнат на китайския пазар още догодина

OFFNews 03 ноември 2017 в 09:35 4832 0

Решение на проблема със забраната за продажба на храни, съдържащи роза Дамасцена може да се очаква в първата половина на 2018 година. Това заяви Евгени Савчев от Селскостопанската асоциация за международни отношения пред БНР.

Според него българските власти реагират бързо и адекватно.

Преди броени дни от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия алармираха за наложената забрана за внос на хранителни продукти, съдържащи маслодайна роза на китайския пазар. 

Това прави невъзможно продажбата на продукти като напитки, локум, сладка и гюлова ракия в Поднебесната империя.

Според Славчев става въпрос за недоглеждане от страна на китайските власти. Той смята, че проведеният разговор между търговския представител на България в Шанхай и министъра на икономиката в Пекин ще даде резултат.

Проблемът е сериозен, тъй като една четвърт от продуктите с българско розово масло се реализират на китайския пазар. 

Розопроизводителят Владимир Стоянов също смята, че по-скоро става дума за пропуск, отколкото за опит българската роза да бъде изместена от необятния китайски пазар.

"Така или иначе, българската роза не може да бъде заменена, тъй като това е продуктът с най-добрите показатели за качество в света", категоричен е Стоянов.

От Министерството на земеделието на този етап се въздържат от коментар по темата, защото не разполагат с достатъчно информация и при тях няма постъпили официално сигнали за спрени продукти с българска роза на китайския пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews