Хампарцумян: Опитът да се контролират цени със сайт е популизъм

OFFNews Последна промяна на 25 март 2023 в 10:11 3586 4

Левон Хампарцумян

Снимка БТА

Левон Хампарцумян, банкер

Да се контролират цените със сайт и администриране е популистичен и безплоден опит да се покаже загриженост за населението. Това каза по Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян в коментар за последните мерки на служебното правителство да ограничи скока на цените на хранителните продукти.

Има инфлационни процеси по света. Нещата поскъпват, но ние забравяме, че дори и без инфлационните процеси в крайна сметка … да вземем едни краставици. Има различни краставици – малки, меки, криви, хрупкави и те, разбира се, имат различни цени. Същото е и с другите плодове и зеленчуци. Така че да се опитваме да стандартизираме и администрираме цени е мисия невъзможна. Няма как да се случи. Опитвано е при комунистическата система. Не работи добре, посочи Хампарцумян и допълни, че сайтът за цените ще е най-полезен за тези, които са взели парите да го направят, защото ще изкарат някой лев.

"Какъв смисъл има да сравняваме цени? Цената има най-различни компоненти – качество, удобство и т. н. Ако ще трябва да пазаруваме с 5 ст по-евтино на 500 км, очевидно няма да се случи. Ще бъде важно може би за някой студент, който ще пише курсова работа за цените на еди-какво си през март в България. Ние искаме ефективен пазар – това означава висококачествени стоки, които се предлагат конкурентно и хората имат избор. Хората са готови да платят премия за качество. Един хубав зеленчук е нормално да струва повече. Какво общо има сайта на Министерството на икономиката и усилията на някакви чиновници?", риторично запита банкерът.

Foodprice.bg - eто я платформата за цените на храните

По думите му държавата трябва да контролира качеството, съдържанието на пестициди, нитрати или други компоненти, защото потребителите няма сензори да го правят.

Едно е да опъна едно чердже с нулев разход, на някой прашен път, и да сложа една хубава продукция - съвсем друго – някой да построи хипермаркет или борса, с хладилници, щандове – това също струва пари. И също се отразява на крайната цена, каза той.

Прогнозата му е, че цените на плодовете и зеленчуците не само ще се успокоят, но ще тръгнат надолу. "Напълно естествено е през сезона да са много, евтини и качествени. Кой е казал, че трябва да ядем евтини зеленчуци посред зима?", коментира банкерът.

Повишаването на доходите не става с декрети и избори, а с изграждането на устойчива образователна среда. Защото образованият човек има по-високи доходи. Трябва да бъде създадена среда за бизнес, която не е картелирана, по начина който е в България, посочи Хампарцумян.

За данъците

Не трябва да се стига до по-високи данъци по една много проста причина – по-високите данъци, наляти в неефективна администрация, е пълнене на каца без дъно. Усилията трябва да са за консервативен бюджет и по-ефективно работеща администрация. Данъците подхранват политиците да ни върнат услуги. Следващото правителство ще трябва да балансира, каза банкерът.

В коментар за предстоящите избори, той посочи, че политиците се водят по общенственото мнение - "ако е рационално, ще имаме рационални политици, ако общественото мнение е ирационално, ще имаме ирационални политици и ще ни се случват всякакви щуротии, но не заради тях, а заради нас", категоричен бе той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2371

4

Johnny B Goode

25.03 2023 в 16:15

Г-н Хампарцумян е много прав, нищо не става с административни мерки.
А господин обикновеният гражданин Кариерен може да отиде да живее в КНДР. Там няма капиталисти и едър капитал и всички са обикновени граждани.

3642

3

ImBlack

25.03 2023 в 15:08

Г-н Хампарцумен е доста интелигентен човек и трябва да се чете внимателно и с мисъл. В случая е прав-правителстворо на реZидента Радев, за краткост наричано гълъбарникът симулира дейност!
Ниските цени се постигат с производство, публични, ценообразуващи борси и реална конкуренция. Тези неща със сайт не стават, нужни са дългосрочни политики. Разпределение на субсидиите според нуждите на държавата, а не на декар. Коопериране на дребните производители, публично предлагане на борси, ако е нужно участието на държавата с държавна фирма на пазара на дребно.

4366

2

Име на профила

25.03 2023 в 13:32

По повод коментара под мен:

"ако е рационално, ще имаме рационални политици, ако общественото мнение е ирационално..."

Банкера си го каза както си е.

Достатъчно съм стар да съм живял в планова икономика, айде нема нужда. Вместо това държавата трябва да наблегне на предотвратяване на картели, и контрол на качеството - с останалото ще се оправим.

726

1

Кариерен

25.03 2023 в 13:29

Много ясно, че капиталисти-банкери, като Хампарцумян, ще защитават със зъби и нокти едрия капитал (доколкото има такъв в България) и ще се противопоставят на всякакви мерки, които са в полза на обикновения гражданин. Тяхната наглост е безгранична!