Foodprice.bg - eто я платформата за цените на храните

OFFNews 24 март 2023 в 14:56 11617 4

сайтът

Снимка БГНЕС/ФИЛИП СТАНЧЕВ

Платформата за цените на основните храни

Министрите на икономиката и на земеделието Никола Стоянов и Явор Гечев представиха платформата за цените на основните храни, която ще заработи от днес. 

На пресконференция в Министерския съвет Стоянов обясни, че междуведомствена работна група работи върху закон за надценките на хранителните стоки и преглед на законодателството в ЕС по отношение на търговията с храни, като да се вземат добрите примери.

Земеделският министър посочи, че законодателство за храните и в момента има. Пусната е наредба за централен регистър за проследимост на храните - това ще е регистър за всички храни на едро по цялата верига, те ще са проследими във всяка стъпка. Публикувана е за обществено обсъждане, като обхваща и напитки.

"Тази година поливната вода ще е дотирана с 80% без ДДС. Нямаме стил да кажем веднага нещата. Надминахме очакванията. Парите ще се осигурят веднага - ако имате за плащате 100 лв. плащате 80 лв., а 20 лв. - земеделският стопанин и ДДС-тата", каза още Гечев. 

И двамата министри определиха сайта като изключително важен. Платформата обединява информация от всички институции по темата. 

Сайтът: как работи 

Домейнът е foodprice.bg. Сайтът е разработен от Информационно обслужване. Той ще заработи около 15:30 ч., като ще има и бърза връзка от сайта на МИ. 

Сайтът предоставя информация за цените на 11 основни хранителни продукти (олио, ориз, захар, прясно мляко, кисело мляко, масло, бяло сирене, кашкавал, яйца, цяло пиле охладено, адаптирано сухо мляко) в 7 европейски държави.

Данните се предоставят на седмична база от търговските аташета към Министерството на икономиката и индустрията. Те се събират от 3 до 4 големи вериги, като приоритетно се избират такива, които оперират и в България, както и от 1 до 2 по-малки търговски обекти. В мониторинга са включени европейските столици Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб.

Ще може да се намери информация за цените на вносител, когато става дума за трети държави, се подава информация от Агенция "Митници", а когато става дума за страни от ЕС или вътрешен внос, цените се подават от НАП.

Ще се предоставят и цените на едро. Тъй като информацията се предоставя от стоковите борси, министърът уточни, че регистрираните в България са от 22 области. Ще има цена на опаковка и цена на витрина. 

Освен основните хранителни продукти, има и цени на 9 плодове и зеленчуци. "Не искахме да има много, защото пролетта именно цените на плодове и зеленчуците са много сериозни", каза Стоянов. 

Има и четири суровини, като според министерството това е важно, защото потребителите ще могат, когато наблюдават цената на дребно, да следят цената на суровината. 

Когато се търси продукт, се вижда цената в цялата страна за последните 30 дни - това е цената на дребно. При скрол се виждат различните филтри - времеви период, регион, държави в Европа (страните са 7), цени на едро, цени на суровина

Максимумът за избор на филтри е шест. Информацията се актуализира на седмична база. В момента тя е подадена само от институции, които я събират от търговците. 

Министърът даде пример с цената на маслото от 250 г, където средната цена у нас към 22 март е била 7,35 лв. на дребно, във Франция - 5,14 лв., Германия - 4,88 лв., Австрия - 4,85 лв. Цените в Европа се събират само за 11 продукта. Пример за цена само в България е бялото саламурено сирене.

На въпрос какво ще стане, ако цената, подадена от търговец на сайта, се различава от тази в магазина, министърът посочи, че в указанията се разрешава да има разминаване, ако цената в магазина е по-ниска. Санкцията, ако цената е по-висока от посочената в сайта, ще е по-скоро имиджова за тях. Ако се случи, търговците ще бъдат извадени от сайта и няма да им се позволява да публикуват повече своите цени. 

Освен информация за цените, в сайта се съобщава и за проверките на контролните органи, както и бърза връзка за подаване на оплаквания и сигнали. 

Предвижда се цени да представят търговци на дребно с оборот над 30 млн. лева годишно. Прагът би дал възможност на 30-те най-големи търговски на дребно. "Това ще даде възможност и на регионални играчи по места да участват", обясни Стоянов.

Търговците ще представят най-ниската цена в магазините си, но без промоции. Предоставянето на информация е абсолютно доброволно, като има и предварително заявен интерес. 

Стоянов обясни, че сайтът заедно с поддръжката за година напред струва 30 000 лева. Той е собственост на Министерството на икономиката. 

Земеделският министър обясни, че служебното правителство иска към момента само да следи надценките и всичко да е доброволно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

24.03 2023 в 19:12

Е как ти звучи ценихрана.бг?
И като го копираш и пратиш на някого знаеш ли какво се получава? Ето това:

https%3A%2F%2F%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0.%D0%B1%D0%B3

14469

3

случайно прочетох

24.03 2023 в 18:32

Защо foodprice.bg?
Тия български не знаят ли?

22547

2

dolivo

24.03 2023 в 17:55

30000 евро поддръжка само, баааас си сложния сайт ръйш ли.

А пардон, правенето му включено също

705

1

avitohol

24.03 2023 в 15:03

Щом е правено от информационно ... смятайте до 2 месеца всичките ви данни ще ги има в целия нет. Те едни ЕГН-та не опазиха че сайт ще правят.