Гръцкото правителство се готви да провали Трансатлантическото партньорство

OFFNews 02 февруари 2015 в 17:39 9272 16

Новото гръцко правителство има намерение да блокира Тансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, съобщи зам.-министъра на административната реформа Гергиос Катрукалос, цитиран от EurActiv.

Правителството възнамерява да използва правото си на вето, което ще попречи приемането на споразумението за Трансатлантическото партньорство.

Уверявам ви, че парламент, в който СИРИЗА има мнозинство няма да ратифицира никога споразумението. Това ще бъде огромен подарък не само за гръцкия народ, но и за всички европейци, подчерта Катрукалос.

Партията няма мнозинство в гръцкия парламент, но това е тезата, която ще бъде защитавана, тъй като втората партия в управляващата коалиция - „Независими гърци“, е на същото мнение по въпроса.

Преговорите по споразумението за Трансатлантическо партньорство продължават, като до края на седмицата ще започне нов кръг преговори по въпроса.

За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде прието единодушно на среща на Европейския съвет от всички национални представителства.

Председателят на СИРИЗА Алексис Ципрас вече обяви, че целта на Тансатлантическото партньорство не е да намали митата, а да се премахнат някои бюрократични процедури.

По думите му проблемът е в различните регулации в Европа и САЩ, а предоговарянето им ще облагодетелства мултинационалните компании, банките и инвестиционните посредници, чийто контрол е по-слаб в САЩ, отколкото в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!