Гръцки министър потвърди подновяването на разговорите за петролопровод между Бургас и Александруполис

За възобновяване на проекта, но в обратна посока се обяви и президентът на Румен Радев

OFFNews 24 ноември 2022 в 19:45 5958 4

Снимка Seldon News

Русия беше заинтересована от проект, в който разтоварваният в Бургас руски нефт продължава по тръба до Александруполис. Сега посоката ще се обърне.

Гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас потвърди, че между Гърция и България има дискусии за възобновяване на проекта за петролопровод между Бургас и Александруполис, съобщи БТА.

Пред икономическото издание „Икономикос тахидромос“ Скрекас каза: „България ни предложи този конкретен проект и ние се намираме в процес на разговори“. Той допълни, че „транспортът на петрол ще се извършва от (крайната) точка на петролопровода в Александруполис, а количествата ще се транспортират до Бургас в България“.

За първи път въпросът за рестартиране на проекта, договорен преди 15 години между Русия, Гърция и България, но по-късно прекратен, беше повдигнат тази седмица от българския министър на енергетиката Росен Христов на среща на енергийните министри на балканските страни в Атина.

Във вторник президентът Румен Радев също заяви, че трябва да се мисли за възобновяване на проекта за петролопровод Бургас-Александруполис, но в обратна посока - Александруполис-Бургас, защото заради геополитическите промени „Нефтохим“ няма да може да получава руски нефт, а превозът през Босфора предполага високи разходи и големи забавяния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5330

3

deyan_h

24.11 2022 в 23:21

Президентът На Румен Радев? Ха-ха.

15914

2

поп Дръвчо

24.11 2022 в 22:09

Чорапът няма да се сети за такова нещо, тук има друга интрига.

Лукойл бяга от Русия. И си търси начини да запази някакъв бизнес.

1915

1

Читателка

24.11 2022 в 20:50

Не се отказва зеления чорап, брейййй!! Пак иска да се закачи на гнома за тръбата!!!

 
X

Да помогнем на украинските деца!