Готвят мерки срещу банкоматите със 110 лева такса за теглене

В момента у нас работят 28 АТМ устройства на компанията „Юронет Сървисис“ ЕООД

OFFNews Последна промяна на 18 септември 2020 в 12:23 3268 1

Министерството на финансите и БНБ обсъждат възможността и целесъобразността на допълнителни мерки на национално ниво за защита на потребителите на платежни услуги. Това заяви финансовият министър Кирил Ананиев в отговор на парламентарен въпрос на депутата от ГЕРБ Димитър Бойчев по повод банкоматите, които удържат такса от 110 лева при теглене на пари в брой от валутни сметки.

Такива устройства има основно в някои от черноморските ни курорти, а засегнатите клиенти са туристи от чужбина, чиито средства са във валута различна от лева.

Според Ананиев трябва да се конкретизират изискванията за информация относно алтернативните варианти за теглене и реалната цена на услугата, както и да бъдат въведени мерки за ограничаване на възможностите за подвеждане на клиента.

Проблемът с прекомерно високите такси за теглене от терминални устройства АТМ на дружеството „Юронет Сървисис“ ЕООД и прилагания обменен курс, когато сметката на картодържателя при издателя на картата е в чужда валута, не е национален, а се наблюдава в много държави членки на Европейския съюз и преди всичко в държавите извън еврозоната. Той е предмет на регулярно обсъждане в работните формати на Европейския съюз в търсене на най-добрите варианти за неговото решаване в полза на потребителите на финансови услуги, като същевременно се следи да не се нарушават основни принципи на пазара, обяснява министър Ананиев.

Въпросът е свързан с дейността на някои оператори на АТМ, които предлагат алтернативни възможности за теглене, когато валутата на сметката на картодържателя е различна от валутата, в която се извършва тегленето. По-конкретно, картодържателят разполага с две възможности за теглене на пари от АТМ: едната възможност е теглене, съпроводено с услуга по обмяна на валута в момента на платежната операция (т.нар. динамично превалутиране), която се предлага от трети лица (често регистрирани в други държави) по споразумение с оператора на АТМ. Другата възможност е за теглене с извършване на последваща обмяна от доставчика на платежни услуги на картодържателя (напр. банката картоиздател). Извършването на дейност като оператор на АТМ и обмяната на валута при теглене на пари в брой чрез АТМ сами по себе си не попадат в обхвата на регулациите по Закона за платежните услуги и платежните системи, съответно за извършването на тази дейност не е необходим лиценз, освен ако съответно лице не предоставя и други платежни услуги.

Ананиев посочва, че МФ се е обърнало за информация към БНБ за извършените проверки и броя на терминалните устройства АТМ на „Юронет Сървисис“ ЕООД на територията на страната, а от централната банка са отговорили, че през миналата година са правили проверка по повод сигнали, свързани с дейността на дружеството. При нея е установено, че компанията е изпълнила всички нормативни изисквания за предварително уведомяване на клиентите за приложимите такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, посочени в чл. 50 и чл. 54 от Закона за платежните услуги и платежните системи.

По данни на БНБ, към края на месец юни 2020 г. на територията на Република България дружеството „Юронет Сървисис“ ЕООД оперира с общо 28 броя терминални устройства АТМ. По-големият брой устройства са разположени в морските курорти, като има малък брой устройства в гр. София и на някои гранични контролно-пропускателни пунктове.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3511

1

tough

18.09 2020 в 13:50

Да позная ли, че и тая фирма е на свинчо?