ГЕРБ успокоява: Ще се подменят само най-старите касови апарати, за другите трябва само ъпдейт

OFFNews 02 март 2018 в 09:42 6328 0

Менда Стоянова

Не всички касови апарати трябва да бъдат подменени, а само най-старите, обясни в сутрешния блок на bTV bTV председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова (ГЕРБ).

Тя коментира промените в закона от вчера, с които бяха приети нови изисквания за софтуера за управление на продажбите. "Досега тези софтуери нямаха строги изисквания, не бяха подложени на регистрационен режим и всякакви гаражни фирми можеха да ги произвеждат. В резултат в тях има модули, чрез които може да се изтрива информация и тя да не достига до НАП", каза Стоянова.

Промените обаче ще принудят голяма част от търговците да сменят касовите апарати или да обновят софтуера им. Това предизвика недоволство сред търговци и породи съмнения за лобистки интереси.

След промените в закона производителите или разпространителите на тези софтуери трябва да ги представят пред НАП, да ги регистрират в специален сайт и да гарантират, че не съдържат модули, които позволяват манипулиране на информация, каза Менда Стоянова. По думите ѝ на промяната в софтуера ще изисква известна промяна и в софтуера на касовия апарат. По-новите апарати – от последните 2–3 години, могат да бъдат адекватни на промените само с един ъпдейт, но по-старите – от 2011–2012 г., вероятно ще трябва да бъдат подменени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови