Окончателно: Касовите апарати ще бъдат само с деклариран в НАП софтуер

ОFFNews 01 март 2018 в 12:47 6245 1

Касовите апарати в търговските обекти вече ще трябва да са само със специално определени от Националната агенция за приходите (НАП) софтуери.  

Това решиха депутатите с окончателното приемане на промените в закона за митниците, където в преходните и заключителни разпоредби бяха прокарани и  промени в закона за ДДС.

Промяната със софтуерите обаче засяга само малкия и среден бизнес, в което обаче не попадат онлайн магазините. НАП ще направи списък на софтуерите за управление на продажби в търговските обекти. Търговците пък ще са длъжни да използват в само включените в списъка софтуери.

Идеята е всеки касов апарат да предава по електронен път данни от всяка касова бележка към НАП. Промяната предвижда и глоби за търговците, които използват нерегистриран софтуер. За физически лица, които не са търговци- от 1000 до 3000 лева, за юридическите лица и едноличните търговци- от 5000 до 10 000 лева. На самите касови бележи пък вече ще има QR код, с който всеки клиент ще може да провери дали покупката му е отчетена в НАП. 

Промяната породи притеснения, че така ще се наложи всички касови апарати да бъдат подменени. Според агенцията за приходите обаче това няма да се наложи. По думите им част от устройствата ще могат да се преработят, за да могат да покрият новите изисквания. Промените не изискват подяна на касовите апарати, които са купувани в последните две години. При тях ще се наложи само ъпгрейдване на софтуера.

Това обаче не успокои социалистите, които заподозряха, че промените се правят заради лобистки интереси. Депутатите от БСП напуснаха пленарната зала, докато текстовете се гласуваха. По-късно социалистите обявиха, че предварително се знае кои са фирмите, които ще произведат касовите апарати и ще разработят софтуерите. Депутатът от БСП Драгомир Стойнев заяви, че това са "три-четири фирми".

"Тези, които едвам изкарват хляба си, тези с малки и средни предприятия и личните ви лекари, трябва да подновят своите устройства, да ги заплатят. Това всичко ще бъде за тяхна сметка, добави той. 

Председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова отхвърли обвиненията на БСП. По думите й в измененията не става въпрос за касови апарати, а за софтуер за управление на продажбите. "Един касов апарат струва между 100 и 150 лева. От 2011 година досега мога да попитам всеки от вас колко пъти си е сменил телефона и колко струва", обясни Стоянова. 

По думите й проверки на НАП са показали, че има лични лекари, които не отчитат такси за повече от половината прегледи през месеца. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!