Бизнес асоциация: Подмяната на касовите апарати е излишна

OFFNews 22 февруари 2018 в 14:41 5829 1

Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер (БАРБС) разкритикува промените в наредба H18, които предвиждат пълна смяна на касовите апарати и строг контрол на софтуерите управляващи търговската дейност.

Според организацията смяната на касовите апарати, за да може всеки фискален бон да се изпраща в реално време в сървър на НАП, крие проблеми.

Според асоциацията те са няколко:

 Сървърите на НАП често не работят.

 Комуникацията е тромава и често дава проблеми.

 Има търговски обекти, които се намират в места с липсващ GSM сигнал.

 Когато касовият апарат не успее да изпрати бона към НАП, потребителите ще нарочат търговеца за измамник, а проблемът е чисто технически.

 НАП отчитат 10 000 касови апарати, които почти никога не изпращат данни. Навярно тази бройка включва и резервните касови апарати. Много търговски обекти поддържат резервен касов апарат. Така те си гарантират непрекъснат трудов процес. Ако резервните касови апарати се извадят от бройката, то реалните измами навярно няма да са хиляди, а десетки. По-лесно и по-евтино е да се натиснат тези обекти с жив контрол вместо да се сменят стотици хиляди апарати.

Затова от Българска Асоциация за Развитие на Бизнес Софтуер задават следните въпроси:

В момента към НАП се изпраща само дневния отчет в края на деня, но често има проблем с изпращането. Какво ще стане, когато е необходимо да се изпращат всички бонове и то в реално време? Има ли гаранция от GSM операторите, че могат
да изпълнят изискването?

След като е сигурно, че фискалните бонове няма да може да се синхронизират в реално време, тогава защо се сменят касовите апарати?

От БАРБС разпространиха и декларация до политическите сили в Народното събрание, в която обясняват, че промените в наредбата, инициирани от НАП и финансовото министерство ще доведат до неравнопоставеност между търговците и излишни разходи за бизнеса. Според асоциацията около 120 милиона лева ще са необходими за подмяната на касовите апарати, още 40 милиона за фискализацията им и още 120 милиона за актуализация, подмяна и въвеждане в експлоатация на бизнес софтуера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

1

SC

22.02 2018 в 20:52

„След като е сигурно, че фискалните бонове няма да може да се синхронизират в реално време, тогава защо се сменят касовите апарати?“

За да се вземат едни пари. Кратко и ясно.
 
X

Да помогнем на украинските деца!