ЕС забранява и вноса на руски петрол?

OFFNews 11 април 2022 в 12:57 1752 0

Снимка Pixabay

Европейската комисия изготвя предложения за евентуално петролно ембарго на ЕС срещу Русия, заявиха в понеделник външните министри на Ирландия, Литва и Нидерландия, въпреки че все още няма споразумение за забрана на вноса на руски суров петрол, съобщава Ройтерс.

"Сега в Комисията се работи върху гарантиране, че петролът ще бъде част от следващия пакет от санкции“, посочи ирландският външен министър Саймън Ковъни при пристигането си за днешната среща с колегите си от ЕС в Люксембург.

Неговите колеги от Нидерландия и Литва също посочиха, че Европейската комисия търси начини да се насочи към руския петрол, който съставлява около една четвърт от вноса на суров петрол в ЕС, като средство за оказване на натиск върху Русия да спре обстрела на украински градове.

"Разглеждаме всички други възможни санкции, включително в енергетиката“, посочи преди срещата нидерландският външен министър Вопке Хокстра.

През миналата седмица единният блок одобри пети кръг от санкции срещу Русия, който включваше прекратяване на вноса на руски въглища.

Евентуално въвеждане на петролно ембарго трябва да се основава както на техническите детайли на обхвата и времето за поетапно въвеждане на подобен ход, така и на подкрепата на 27-те държави членки на ЕС. Енергийната зависимост от Русия варира значително в целия блок, като страни като България почти изцяло зависят от руския петрол, посочва Ройтерс.

Унгария пък заяви многократно, че не може да подкрепи едно петролно ембарго.

Позицията на Германия, най-голямата икономика в ЕС, ще бъде от решаващо значение. Преди днешната среща в Люксембург външният министър Аналена Бербок призова за "координиран план за пълно премахване на изкопаемите горива" от Русия, но дипломати от ЕС отбелязаха, че Берлин не подкрепя активно незабавното въвеждане на подобно ембарго.

Съединените щати и Великобритания вече забраниха вноса на руски петрол, надявайки се да прекратят значителен източник на приходи за Москва. Подобно решение обаче е по-трудно за европейската икономика поради нейната по-голяма зависимост от руски изкопаеми горива и може да доведе до допълнително повишаване на и без това високите цени на енергията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!