Експерти: Токът ще поскъпне с до 20% от 2016 г.

OFFNews Последна промяна на 05 май 2015 в 20:41 5212 5

Снимка bTV

Цената на тока ще поскъпне с между 18 и 20% от началото на следващата година с отварянето на енергийния пазар. Това заяви пред bTV председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

Имаме дългосрочни договори с производителите на скъпа енергия и след отварянето на пазара ще се вдигне цената на евтината енергия. Няма как КЕВР да задържи вдигането на цените, подчерта той.

Отварянето на пазара ще доведе до ръст на цените, но не се ангажирам с конкретни цифри, каза и енергийният експерт Христо Казанджиев.

По думите му всички производители на ток ще гонят пазарната цена, която ще се определя от борсата.

Огромни проблеми, които генерират политическа корупция. В същото време никой не говори, че цените скачат и няма как това да не се случва и с тока. Въпреки това поредица от години сектора се използва, за да обере обществения негативизъм, подчерта той.

Необходимо е да се либерализира пазара. За мен е очевидно, че проблемите на енергетиката се преекспонират в обществото. Енергетиката се демонизира с цел извличане на политически дивиденти, коментира председателят на Единната народна партия Мария Капон.

Никой не обръща внимание, че пазарът се либерализира. Големият проблем е свързан с провала на икономическата политика на поредица от правителства. Те са избрали енергетиката като изкупителна жертва, за да оправдаят провалите си, допълни тя.

Увеличаването а цената на тока няма да означава увеличаване на сметките за ток със същия процент, увери Капон.
В сметките за ток влизат много компоненти, като цената на тока е само един от тях. Ако сега едно семейство плаща за изразходвана енергия 25-30 лева, цялата им сметка за тока може да стигне и 100 лева като се добавят таксите за пренос, за зелена енергия и др. и накрая се сложи ДДС на цялата сума, заяви Капон.

Експертите са категорични, че това, което би довело до реално намаляване на сметките за ток е намаляването на цената на зелената енергия, която може да се изнася.

По повод плановете за VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ Хиновски обяви, че е необходимо да се направи добре разчетен тайминг за това кога изобщо да е готов за експлоатация той.

В момента има излишък и затова е добре да се планира VII блок да влезе в експлоатация след излизането от експлоатация на V и VI блокове, убеден е Хиновски. 

Експертите критикуваха и енергийната политика през последните години, която е била зависима от Русия.
От осем години е блокирано газохранилището край Галата, защото там интерес има „Газпром“, подчерта Казанджиев, като посочи, че може да докаже това с документи.

В енергетиката ни всички големи проекти за диверсифициране пропадат, катеогричен е той.

На практика имаме газова връзка с Румъния до Гърция и просто трябва козметична работа, за да заработи, но се оправдаваме с "усукана тръба", коментира Казанджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.05 2015 в 06:13

При положение, че в момента най-евтиният ток е ИМЕННО този, който ходи на борсата (и там го продават на разни тарикати с папир за "инвеститор клас А, Б, В" за безпари, пък те после препродават) и за чужбина, а най-скъпият е тоя, на който му плащам "зелени" и "мавърски" добавки, не ми е ясно с какво ни плашат.

Едно, не виждам и причина за плач от страна на повечето потребил, щом ви е толквоа страх от "радиацията" и "чернобил", нема начин, плащате го на цените на "зелената" енергия.

Две, сумите и бездруго не са големи, като нема промишленост, ток трябва най-много да си заредите джиесема.

Три, фотовятърните приятели на Бобо и Съсо нека прибират, те имат деца, внуци и правнуци да осигуряват. Като членовете на политбюро едно време. А от вчера официално в кюпа "обичам богатите" са и РБ.

ПраЙте ли си изводи?

06.05 2015 в 01:34

Нормално то всички политици имат бизнес в тази сфера. Защо да не ръчнат робите.

05.05 2015 в 23:48

От години либерастите ни убеждават, че когато пазарът на тока се либерализира, цените ще паднат. Да, ама не ...

05.05 2015 в 21:54

абе много много експерти се навъдиха ,ако не го либерализираме вдигаме тока ,ако го либерализираме пак вдигаме тока ,май никой не желае да каже истината ,а тя е някъде от правителството на Костов ,нека се договорите станат публични и да видим какво подписано за 20-25 години

05.05 2015 в 21:09

Тиквата този път няма само да го гонят с камъни , ами ще го обесят на нЕкой стълб!