Експерт: След преместването на активите на Лукойл у нас цените на горивата няма да паднат

OFFNews 22 ноември 2022 в 08:14 4272 1

Архив

Снимка Архив

Бургаската рафинерия.

Преместването на икономическите активи на "Лукойл" в България няма да се отрази сериозно на цените на пазара, каза пред БНТ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. 

По думите му, рафинерията трябва да работи с руски петрол, за да може да реализира печалба, която после да влезе в държавната хазна.

Лукойл маха посредниците, обещава да плати до 700 милиона лв. данък печалба догодина

Вчера вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев обяви, че от 1 януари догодина "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" прехвърлят икономическата си дейност, приходите и данъците в България, а не както досега - в Холандия и в Швейцария. Той заяви, че очаква в бюджета а тази година да влязат 100 млн. лв., а догодина - 700 млн. лева. Парите ще се използват за компенсиране доходите на най-уязвимите групи хора в страната, добави Алексиев.

По думите на Бенчев рафинерията трябва да продължи да изнася продукцията си, тъй като на българския пазар се реализират само 40% от нея. Бенчев добави, че производството не трябва да се намалява, защото няма да е рентабилно да се ограничава продукция и в същото време да има големи данъци:

"Рафинерята "Лукойл" трябва да оперира с руски петрол и да може да изнася тези продукти. На първо място с руски петрол, защото ако не обработва този руски петрол няма да има тази разлика между Брент и Уралс. Така печалбата ще бъде никаква и колкото е по-голяма разликата, толкова по-голяма ще е и печалбата, толкова повече ще е и данъка, който рафинерията ще плати в България. И е нормално да се продължи да се работи с руски петрол."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

22.11 2022 в 13:58

Хорът на мазните продажници е все по-неубедителен! А и тоя откровено лъже, не 40% от продукцията е за българския пазар, а в пъти по-малко!!!