ЕК разследва сделката с ''Боташ'', прати въпроси до ''Булгаргаз''

OFFNews 20 октомври 2023 в 09:34 1398 3

Сградата на Европейската комисия

Снимка Getty Images

Сградата на Европейската комисия

Най-голямата българска компания за разпределение на природен газ "Булгаргаз" е получила въпроси от Европейската комисия относно сделката с турската компания "Боташ", съобщиха от Министерството на енергетиката, предаде БНТ.

Става ясно, че Европейската комисия (ЕК) е започнала разследване на сделката, сключена от служебното правителство през януари тази година. Става въпрос за сключване на споразумение между "Булгаргаз" и турската компания, c което "Булгаргаз" получава достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.

През юни енергийното министерство започна пълна проверка на целия процес, при който е сключен договора между "Булгаргаз" и "Боташ" за покупко-продажба на природен газ. "Продължаваме промяната" обвиниха президента, че отдалечава България от Европа като сключва "тайни договори за руски газ" чрез служебния кабинет.

В края на юни по време на изслушване в парламента министърът на енергетиката Румен Радев заяви, че България не е ощетена и може да опита да измени споразумението за регазификация и доставка на втечнен газ.

По-късно днес от Булгаргаз съобщиха, че са получили въпроси от Генерална дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия относно доставките на природен газ до България.

Поисканата информация е насочена към отношенията с доставчици и партньори и подробности за доставките. Ще я предоставим в договорения с ЕК срок, уточняват от държавното дружество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

3

ПР

20.10 2023 в 10:23

Помните ли физиономията на служебният енергиен министър?
От нагъл,по-нагъл.Или тази,на ЗКПЧ-то,което ни беше"Премиер"?Щото тази,на Зеления Баш Боташ чорап,я виждате през ден.Скъсаха се да защитават този договор,който е очеизваждащо загробващ и не в интерес на БГ.Защо ли са го подписали?!Аз се досещам.

1935

2

Муню

20.10 2023 в 09:42

Чакаме да видим какво ще излезне, ама ме съмнява екс пилота да направи гръмко изявление.
Всичката му работа е като с готовата конституция и готовия бюджет, само дето и той не знае къде са!
Проруски нещастник - това е!

1020

1

bugomix

20.10 2023 в 09:42

Договор за 12 години подписан от служебно правителство, работата на което е да ... направи избори. Задължително трябва да се орежат правата на служебните правителства.
 
X

Да помогнем на украинските деца!