ЕК: Икономиката на България ще расте с 1,7%, ако руският газ не й попречи

ОFFNews 05 май 2014 в 16:05 5004 3

Прогнозата в пролетния доклад на ЕК

Снимка ЕК

Прогнозата в пролетния доклад на ЕК

Ръст на българската икономика с 1,7% от БВП за 2014 година и с 2% през 2015 г. вещае Европейската комисия в пролетната си икономическа прогноза.

В раздела за България се посочва, че през 2013-а ръстът на икономиката е бил 0,9% и тя продължава да функционира доста под капацитета си. През изминалата година потреблението и инвестициите се свиват, а скромният икономически растеж се дължи на публичните разходи и износа, се посочва в доклада. По-оптимистичната прогноза за тази и следващата година се дължи на повишаване на вътрешното търсене на износа.

В доклада се посочва, че потреблението се е свило с 2% през 2013-а въпреки увеличението на пенсиите с 9 на сто миналия април и повишението на реалните заплати в комбинация с ниската инфлация. Прогнозата обаче е за увеличаване на частното потребление през 2014-а и 2015-а. Прогнозира се и ръст на частните и публичните инвестиции заради ускоряване на усвояването на еврофондовете и понижаване на лихвите по кредитите.

Обръщайки вниманието на рисковете в икономическата си прогноза, ЕК отбелязва, че най-големите такива идват от енергийната зависимост на България от руските газови доставки. Те биха могли да се превърнат в тежест на растежа на икономиката в случай на прекъсване на снабдяването.

Очакваното оживление в частното потребление може да се окаже по-слабо от очакваното и предвид "крехкия" пазар на труда, предупреждават още експертите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!