Домбровскис: В държавите извън еврозоната инфлацията е по-висока

Важно е да се съсредоточите върху изпълнението на ПВУ, за да може да се възползвате от финансирането, казва зам.-шефът на ЕК

OFFNews 05 февруари 2023 в 21:50 3416 1

Домбровскис

Снимка europa.eu

Валдис Домбровскис

От 2020 г. България е част от Валутния механизъм ERM II, наричан "чакалнята на еврозоната". Следващата логична стъпка е да се присъедини към еврозоната.

Това заяви изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред бТВ. Той отбеляза, че българската валута вече е свързана с еврото, тоест България вече внася парична политика от еврозоната, но същевременно не се възползва от ползите от еврото.

Според него няма място за притеснение, че въвеждането на еврото ще стане причина за по-висока инфлация.

"Можем да кажем, че инфлацията не е свързана с еврото, защото инфлация има в целия Европейски съюз. В държавите извън еврозоната тя е по-висока", бе категоричен Домбровскис.

Той призна, че в момента сме в контекст на висока инфлация. Основната причина за нея са високите цени на енергията, както и нарушенията с веригите на доставки от последните години, но в Европа се работи по въпроса за справяне с тези причини.

Домбровскис прогнозира, че в следващите месеци инфлацията постепенно ще започне да спада. Но това няма да стане толкова бързо, защото инфлацията, която сега наблюдаваме, се е разпространила от цените на енергията до икономиката в по-общ план. Затова забавяне на инфлацията ще изисква старание и последователен микс от макроикономически политики, обясни зам.-председателят на ЕК.

Домбровскис коментира и решението на България да предоговори ангажиментите, свързани със затварянето на въглищните централи, по Плана за възстановяване и устойчивост.

"При обективни обстоятелства държавите могат да променят плановете си и това означава, че могат да предоговорят, да представят нов план и да преминат през процес на одобрение", обясни той.

По думите му обаче това е възможно при обективни причини и извънредни обстоятелства. Той припомни, че България вече има сравнително забавяне по изпълнението на ПВУ, защото той бе одобрен през май 2022 г., а при повечето държави членки одобрението е било още през 2021 г.

"Важно е да се съсредоточите върху изпълнението, за да може страната наистина да се възползва от наличното финансиране", каза още Домбровскис с уточнението, че за да получи плащания по Плана за възстановяване и устойчивост, България трябва да покрие договорените цели.

По темата за приемането на България в Шенген Домбровскис коментира, че ЕК вече няколко пъти е излязла със заключение, че страната ни отговаря на критериите за присъединяване. Така че, според него, е въпрос на политически преговори с държавите, които неотдавна блокираха приемането на България в Шенгенското пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

Читател иван

05.02 2023 в 23:16

22.5% за Естония ;) Защо за еврозоната се дават примери само развитите държави и един вид слагат България в тази категория... Дали инфлацията в България ще е като Немската или Естонската. Трябва да се пита човек...